‘Het is mijn taak om de continuïteit te waarborgen’

Het was even wennen voor Henri de Wijkerslooth als waarnemend burgemeester van de gemeente Cranendonck. Niet zozeer omdat hij het burgemeestersambt na ruim 3 jaar weer heeft opgepakt, maar vooral vanwege…‘Het is mijn taak om de continuïteit te waarborgen’

23-10-2017 13:54 – Ingezonden door Roy de Leijer – Foto DeMeus

Het was even wennen voor Henri de Wijkerslooth als waarnemend burgemeester van de gemeente Cranendonck. Niet zozeer omdat hij het burgemeestersambt na ruim 3 jaar weer heeft opgepakt, maar vooral vanwege de hernieuwde kennismaking met het gemeentehuis in Budel.

Sinds 6 oktober is De Wijkerslooth (67) waarnemend burgemeester in de gemeente Cranendonck. Als voormalig eerste burger van de gemeente Waalre, is Cranendonck geen onbekend terrein voor De Wijkerslooth, die voordat hij burgemeester werd als diplomaat de wereld over reisde. De Wijkerslooth: “Het was in het begin wel even wennen. Het gemeentehuis in Budel is compleet vernieuwd. Toen ik hier in het verleden kwam waren er veel donkere gangen. Nu zijn er zelfs geen vaste bureaus meer, maar flexplekken.”

De Wijkerslooth heeft veel ervaring in het openbaar bestuur. Vanaf 2003 was hij ruim tien jaar burgemeester van de gemeente Waalre. In die periode werd hij onder meer geconfronteerd met een aanslag op het gemeentehuis.

Onlangs werd hij door Wim van de Donk, commissaris van de Koning in Noord-Brabant, gevraagd om voor de periode van ongeveer een jaar waarnemend burgemeester in Cranendonck te worden. “Dat verzoek kwam als een aangename verrassing”, vertelt De Wijkerslooth, die zich de afgelopen jaren als vrijwilliger heeft ingezet op het gebied van armoedebestrijding en schuldhulpverlening. De Wijkerslooth blijft in Cranendonck totdat er een nieuwe burgemeester is gevonden. De profielschets wordt pas opgesteld na de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar.

Zijn eerste indruk: “Cranendonck heeft haar zaakjes aardig voor elkaar. Alles is hier op orde, zo lijkt het. Er is sprake van een stabiele situatie. Besluiten over het AZC en Duurzaam Industriepark Cranendonck zijn net genomen. Ook op financieel gebied ziet het er goed uit”, aldus De Wijkerslooth.
Zijn portefeuille is wat minder omvangrijk dan die van zijn voorganger, Marga Vermue, die eerder deze maand aan de slag is gegaan als burgemeester van de Zeeuwse gemeente Sluis. De Wijkerslooth geeft aan dat dit vooral komt door zijn tijdelijke rol: “In mijn portefeuille zitten geen politieke onderwerpen. Ik heb verder geen speciale opdracht meegekregen.” Hij ziet zijn rol vooral als die van burgervader. “Ik hoop dat ik net zo benaderbaar ben als mijn voorganger. Daardoor kun je niet alles oplossen, maar een luisterend oor is vaak al heel wat waard. Daarnaast houd ik me natuurlijk bezig met de wettelijke taken en bevoegdheden van een burgemeester op het gebied van openbare orde en veiligheid.” Hij kijkt er verder naar uit om opnieuw samen te werken met oude bekenden, zoals burgemeester Theo Schuurmans van Hamont-Achel.
De Wijkerslooth: “Ik wil er vooral voor zorgen dat de huidige bestuurscultuur gehandhaafd blijft. Het is me de afgelopen weken opgevallen dat er op een vriendelijke en respectvolle manier met elkaar wordt omgegaan. Veel gemeenten kunnen daar een voorbeeld aan nemen. Het is mijn taak om de boel bij elkaar te houden en de continuïteit te waarborgen.”

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van afgelopen dinsdag beleefde De Wijkerslooth zijn ‘vuurdoop’ als burgemeester van Cranendonck. Het eerste grote evenement dat hij in zijn nieuwe standplaats bijwoont zijn de Buulse Proms, die dit weekend worden gehouden. De Wijkerslooth: “Dat schijnt een prachtig festijn te worden. Verder kijk ik uit naar de Sinterklaasintochten.”

UITGELICHT
Henri baron de Wijkerslooth de Weerdesteijn werd op 14 september 1950 geboren in Nederlangbroek (Utrecht). Na zijn studie rechten ging hij aan de slag op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Als diplomaat reisde De Wijkerslooth vervolgens de wereld over. Hij werkte op Nederlandse ambassades in Marokko, Colombia, Duitsland en Kenia. Daarna werd hij als directeur van het kabinet van de Gouverneur van de Nederlandse Antillen uitgezonden naar Curaçao. In 2003 werd hij benoemd als burgemeester van de gemeente Waalre. Deze functie bekleedde hij ruim 10 jaar.

Powered by Blog Grabber