‘Het onderweg zijn is het doel’

Zijn 77-jarige leeftijd weerhoudt Wim Smit er niet van om in vijf weken een fietstocht van 3000 kilometer in zijn eentje door Europa te maken.‘Het onderweg zijn is het doel’

13-04-2014 14:00 – Ingezonden door Redactie

Zijn 77-jarige leeftijd weerhoudt Wim Smit er niet van om in vijf weken een fietstocht van 3000 kilometer in zijn eentje door Europa te maken. Op 24 april vertrekt hij vanuit zijn Budelse thuis via Duitsland naar Oostenrijk en Slowakije. Hoe pak je zo’n reis aan en wat komt er zoal bij zo’n avontuur kijken?

Door Bert Slenders

Op de fiets is Wim op zijn gemak, vooral door het gevoel van vrijheid. Wim: “Op het moment dat ik echt weg ga, dan voel ik me in mijn element. Dat je een maand weg bent, zonder precies te weten waar je uitkomt en wat je tegenkomt. Ja, dat vind ik een prachtige omstandigheid die ik heel graag beleef. Het gaat niet om de bestemming die ik wil bereiken, want het onderweg zijn is het doel. En hoe langer, hoe liever.”

Zijn bestemming is Karinthië, zuid-Oostenrijk. Een goede vriend van hem heeft er een camping die hij gaat verkopen. Tot nu toe maakte Wim tochten van drie weken, maar nu zal hij langer op het fietszadel zitten. “Ik ga ook nog naar Bratislava, de hoofdstad van Slowakije. Ik kom uit op een route van 3000 kilometer. Gemiddeld rij ik 90 kilometer per dag en twee dagen fiets ik niet, dus dan zit je aan vijf weken. Ik ben benieuwd hoe me dat bevalt, maar ik heb er wel heel veel zin in.”
?Vooraf zoekt Wim de grote lijnen van zijn tocht uit en bekijkt hij welke hotels betaalbaar zijn. “Ik heb een schema voor mezelf opgesteld, maar dat is alleen voor het globale idee, ik hoef me er niet aan te houden.” In zijn fietstassen zit voornamelijk kleding, extra schoenen, een zaklantaarn, wat reparatiespullen en landkaarten. Zo’n 12 kilo bij elkaar. Zijn Koga Miyata, de Mercedes onder de fietsen volgens Wim, krijgt een week vooraf nog een grote beurt waarna alle voorbereidingen zijn getroffen.

Wim beschrijft een gemiddelde reisdag. “Ik ben de hele dag bezig. Als het kan zit om zes uur aan het ontbijt in het hotel en ben ik een uur later de deur uit. Om de 25 kilometer stap ik af en zit ik even op mijn stoeltje. Rond de middag verplicht ik me altijd om drie kwartier te rusten, anders ben ik tegen de avond stuk. Ik ben natuurlijk ook geen dertig meer.” Tegen een uur of vijf zoekt hij een hotel, en heeft er dan zo’n zeven uur inspanning opzitten. “’s Avonds ben ik gezond moe en ga ik het naar het hotel om me op te knappen en kijk ik of er in het plaatsje nog wat te zien valt. Naar een vriend stuur ik regelmatig een verslagje door dat hij op internet zet.”

Dat moet toch geestelijk en lichamelijk zwaar zijn, zo’n fietsavontuur helemaal in je eentje. Maar dat valt wel mee volgens Wim. Omdat hij regelmatig zo’n 40 kilometer fietst, hoeft hij zich niet te trainen. Wel weet hij nu al dat hij de derde of vierde dag het zwaar zal krijgen. “Dan heb ik altijd een down. Dan denk ik ‘waar ben ik nou aan begonnen?’. Maar dat weet ik van mezelf en dat gaat vanzelf ook weer weg. Ben ik daar doorheen, dan gaat de rest van de reis vanzelf.” Last van eenzaamheid heeft hij niet. “Ik woon alleen en dat gaat me prima af, want ik kan heel goed met mezelf overweg. Maar wel zijn er tijdens de reis momenten dat je denkt, ‘ik wou dat ik datgene wat ik nou aan mooiigheid beleef met iemand kon delen’. Dat hou je en dat is een gemis, maar het stoort me niet. Maar je komt wel een hoop mensen tegen, zeker als je alleen bent.”

Maar het alleen doen heeft volgens Wim zijn charmes. “Het mooie van fietsen is dat je op jezelf wordt teruggeworpen. Je moet alles zelf doen, ook als het slecht weer is of als je hartstikke fout bent gefietst. Daar moet je niet boos om worden, maar diep adem halen en zeggen: ‘Ja Smit, jij hebt nu eenmaal die keuze gemaakt’.”

Wie belangstelling heeft voor de reis van Wim, kan hem vanaf 24 april volgen op wimsmitbudel.waarbenjij.nu Op de foto ’s Wim Smits en Fietswereld Vlassak sponsorde voor Wims reis een speciaal lichtgewicht aanhangwagentje waar hij dankbaar gebruik van zal maken. 

Powered by Blog Grabber