LETS Cranendonck

‘Als jij voor mij een taart bakt, dan repareer ik je fietsband. Doen we!’ Zo kan het eraan toe gaan bij LETS Cranendonck, dat eind 2012 opgericht is. De twaalf leden maken gebruik van elkaars diensten…LETS Cranendonck

19-04-2014 17:15 – Ingezonden door Redactie

‘Als jij voor mij een taart bakt, dan repareer ik je fietsband. Doen we!’ Zo kan het eraan toe gaan bij LETS Cranendonck, dat eind 2012 opgericht is. De twaalf leden maken gebruik van elkaars diensten zonder daarvoor euro’s te betalen. Oprichter Frans Martens en Ria Nagel praten over hun gezellige ruilhandelclubje.

Door Bert Slenders

Het uitwisselen van diensten, daar gaat het bij LETS Cranendonck om. LETS staat voor Lokaal Economisch Transactie Systeem en is een ruilhandelssysteem dat bekend is over de hele aardbol. Er wordt niet gewerkt met geld, maar met een unieke eenheid dat alleen op papier bestaat.. Voor een uur werk, zoals een deur schilderen of een maaltijd bereiden, verdien je bij LETS Cranendonck 30 Talenten, die je vervolgens uit kunt geven voor een wederdienst. Zo kun je ook spullen kopen of verkopen en in de min en plus komen te staan. Frans Martens uit Budel maakte kennis met dit systeem bij LETS Eindhoven. “Daar hebben ze 75 leden. Ik dacht dat het vrij groot moet zijn om te functioneren en dat het daarom niet zou werken in Cranendonck. Maar toen zag ik dat in Heiloo een klein groepje het ook deden. Toen plaatste ik een oproep voor onze gemeente.” En daarop reageerden 12 mensen. Het groeide uit tot een vriendenkring.

En ieder lid heeft zijn of haar talent. Onder de leden zit een lasser, een fietsenmaker, iemand met groene vingers, en zelfs een vliegenier. Frans: “Je hoort vaak dat mensen zeggen: ‘Ik kan eigenlijk niks’. Maar dat is niet waar, iedereen kan iets. Zo zou je bijvoorbeeld op iemands huisdier kunnen passen als degene met vakantie wil. Dat kan hartstikke fijn zijn. De meeste mensen, behalve ik dan, kunnen goed koken.”

Ria: “Maar Frans is op zijn beurt goed in fietsen maken. Ik dacht trouwens ook dat ik niks kon, maar er doet zich best veel voor. Zo ga ik binnenkort voor onze hele groep koken. Ramen wassen en poetsen vind ik eigenlijk wel leuk. Maar ik heb ook een keer verf afgekrabd. Dat is niet zo plezierig, maar je hebt het voor een ander over.” En zo is er een heel scala van vraag en aanbod. Een voordeel van de LETS groep is dat je ongegeneerd verzoeken kunt voorleggen, vertelt Frans. “Aan wie vraag je nou of iemand je om vijf uur ’s morgens naar het vliegveld brengt? Bij ons is het voorgekomen, en zoiets kun je gewoon in de groep gooien.”

In grote steden als Amsterdam en Eindhoven gaat het LETS gebeuren er een stuk anders aan toe dan in Budel en omstreken. De praktijk is veel anoniemer en zit er een hele organisatie en bestuur achter de groep. Het daadwerkelijke handelen komt dan wel beter tot zijn recht, omdat je meer vraag en aanbod hebt. Maar het kleinschalige van LETS Cranendonck heeft zijn charmes volgens Frans. “De mensen zijn bereid om iets terug te doen voor niks. Dat je er punten voor krijgt, is een leuke bijkomstigheid. Het gaat meer om de sfeer, we doen graag dingen samen.” Zoals met een groepje in de tuin werken, dat erg leuk kan zijn, vertelt Ria. Daarom is het wellicht wel beter om een kleine groep te blijven, al zijn nieuwe leden welkom. Frans: “Anders zouden we misschien niet meer aan de keukentafel kunnen vergaderen en moet er een bestuur komen. Het ideale zou zijn als je de bakker in Talenten kunt betalen. Er zijn mensen die denken dat LETS een wereldveranderend idee is, maar dat is niet zo. Als je groter wordt, krijg je meer organisatie en regels. Misschien is klein ook wel fijn.”
Meer informatie vind je op www.lets-cranendonck.nl. Ook lid worden? Geïnteresseerden kunnen contact opnemen nemen met Frans, via 0031495-493356 of lets.cranendonck@gmail.com.

Powered by Blog Grabber