Ondernemers gaan zelf glasvezelnetwerk aanleggen

Ondernemers op de bedrijventerreinen Het Rondven en Den Engelsman in Maarheeze nemen het heft zelf in handen om tot de aanleg van een glasvezelnetwerk te komen.Ondernemers gaan zelf glasvezelnetwerk aanleggen

13-04-2014 09:45 – Ingezonden door Redactie

Ondernemers op de bedrijventerreinen Het Rondven en Den Engelsman in Maarheeze nemen het heft zelf in handen om tot de aanleg van een glasvezelnetwerk te komen. Ongeveer anderhalf jaar geleden is de gemeente begonnen te onderzoeken wat de mogelijkheden waren om tot de aanleg van een glasvezelnetwerk op de industrieterreinen, kleine kernen en buitengebieden te komen, maar er wordt weinig zichtbare vooruitgang geboekt. Tijdens een bijeenkomst van Ondernemerscontact Cranendonck (OCC), anderhalve maand geleden, werd duidelijk dat er op korte termijn ook geen ontwikkelingen te verwachten waren. Daarop trok een groep ondernemers het initiatief naar zich toe.

“We konden niet blijven wachten,” aldus Joost Ploos van Amstel, directeur van Ploos van Amstel Milieu Consulting gevestigd op het Rondven en voorzitter van de initiatiefgroep. “Hier op het bedrijventerrein hebben we alleen de ouderwetse telefoonkabel als dataverbinding. Dat is voor veel bedrijven een bottleneck in hun bedrijfsvoering. Ook kijken steeds meer bedrijven die zich willen vestigen, naar de netwerkmogelijkheden die een bedrijventerrein te bieden heeft en een ADSL netwerk voldoet gewoonweg niet meer. De gemeente zoekt naar mogelijkheden de plekken waar nog geen glasvezel ligt in zijn geheel aan te pakken, maar daar kunnen we niet op wachten.” De initiatiefgroep bestaat verder uit George van Gool (Stafa group), Toine Cuyten (Cuyten Maintenance Services), Olaf van Duin (Optisoft) en Sylvia Coolen (OCC Cranendonck).

Tijdens een aantal bijeenkomsten van de initiatiefgroep werd vastgesteld dat een eigen glasvezelnetwerk een haalbare kaart was. Ploos van Amstel: “We zijn nu zover dat we naar buiten kunnen treden met een voorstel voor collega’s. De bedoeling is dat de initiatiefgroep volgens een coöperatieve structuur een eigen Netwerk Exploitatie Maatschappij gaat oprichten en de ondernemers gebruik kunnen gaan maken van hun eigen glasvezel netwerk. Daarom organiseren we op 6 mei een informatiemiddag in De Smeltkroes. De start is om 16.00 uur. Primair is die bedoeld voor de ondernemers op het Rondven en Den Engelsman omdat we daar beginnen, maar het is wel de bedoeling dit initiatief ook door te trekken naar de andere industrieterreinen in onze gemeente, dus ook die collega’s zijn van harte welkom.”
Stephan Roijers is degene die voor de gemeente betrokken is bij dit project. “De gemeente is blij met dit initiatief en we zullen het ook ondersteunen. Wij hebben natuurlijk een bredere verantwoordelijkheid maar begrijpen dat ondernemers sneller vooruit willen. De gemeente ondersteunt dit initiatief dan ook.”
Dat bredere beeld is ook de reden waarom raadslid Ton Dijkmans als waarnemer bij de initiatiefgroep is betrokken. Hij maakt zich al jaren zorgen over de ontwikkeling van het glasvezelproject voor de hele gemeente. “Niet iedere ondernemer zit op een bedrijventerrein. We hebben vele bedrijven, bijvoorbeeld in de agrarische sector, die op andere plaatsen gevestigd zijn en die ook behoefte hebben aan een snel netwerk. Als we dit initiatief verder kunnen uitrollen naar alle bedrijventerreinen, is het maar een kleine stap naar de kleine kernen, burgers en bedrijven in het buitengebied.”

 

Powered by Blog Grabber