Oud papier

Heel veel problemen heb ik met het oud papier. Het stapelt zich op vooral omdat er zoveel kranten op mij afkomen. Pizzadozen, lege wijnkartonnen, allerlei kartonnen verpakkingen, folders, noem maar op….Oud papier

19-05-2016 13:42 – ’t Vlees is zwak

Heel veel problemen heb ik met het oud papier. Het stapelt zich op vooral omdat er zoveel kranten op mij afkomen. Pizzadozen, lege wijnkartonnen, allerlei kartonnen verpakkingen, folders, noem maar op. En de wijndozen moet ik ook nog eerst ontdoen van hun binnenverpakking die meestal van plastic of zilverpapier is. Dan trek ik zogezegd het kind met baarmoeder en al door een kleine opening naar buiten, doe hem in de blauwe zak voor plastic en op de kartonnen verpakkingen moet ik gaan staan om ze murw te maken. Dan gaat al het oud papier hier in het voorgeborchte, zeg maar, de koele berging zoals dat heet in België. Maar daarna moeten ze aan de straat gezet en wordt het opgehaald. Ik weet nooit precies wanneer, alleen dat het op woensdag is en dat het heel vroeg is. Soms zie ik bij de buren of verderop ergens al op dinsdagavond hun oud papier keurig langs de kant van de straat staan. Maar op dinsdagavond heb ik toevallig nooit tijd, dus ik doe dat niet, bovendien is de kans op een bui ook groot ’s nachts. Dus stapel ik mijn niet opgehaalde papier zo lang in de koele berging op tot die bijna barst, ja want er staan ook nog lege flessen en dan moet ik het naar de zijkant van het huis verplaatsen, in het stookhok. Dat ligt dichter bij de straat maar toch nog buitenom ver lopen. Een keer had ik het op woensdagmorgen aan de straat gezet, waren ze al geweest. Moest ik die hele zooi weer terug halen. Een keer waren ze geweest in de tijd dat ik alles in de auto laadde en mijn straatje uitreed. Ik woon aan het eind van een doodlopend straatje en daar komen ze niet. Toen moest ik weer onverrichterzake terug met de rommel en alles weer terugstouwen in het stookhok. Dat ook al bijna tot barstens toe vol zat. De fietsen konden er amper meer bij. 

Zo ging een jaar voorbij, eigenlijk ieder jaar. Ik was of te laat, of het vergeten, of in Frankrijk, er was altijd wel iets. Ik overwoog al de boel illegaal op te stoken achter het huis in de tuin. Maar……….. vorige week woensdag had ik geluk, het was mooi weer en ik was vroeg op. Ik dacht, ik ga nu maar eens niet de hond eerst uitlaten. Nu probeer ik eerst wat oud papier weg te werken. De avond ervoor had ik het al zien staan bij de buren. Ik begon met de koele berging, inmiddels al weer aardig volgeboekt. Ik deed de klep van de auto achter open en de hond sprong erin. Die dacht: ha, ik word uitgelaten, ik ga vast achterin liggen. Simo, eruit, zei ik, toen ik de eerste stapel oude dozen en kranten erin legde. Nee hoor, zei Simo, het is mijn uitlaadtijd en ik blijf liggen. Ik bouwde het oud papier om hem heen zodat er niks meer van hem te zien was. Een beetje hond raakt dan in paniek en springt eruit. Zo niet mijn hond: die denkt: mijn auto, mijn plaats, mijn tijd. En blijft liggen. Ik reed met oud papier en hond naar de straatkant van de Mulk en laadde alles uit. Hij bleef gewoon liggen en hielp niet eens mee uitladen. Toen ik de koele berging leeg had, begon ik aan het stookhok. Tot vier maal toe bouwde ik rond de hond het oude papier en reed naar de straat. Inmiddels was er een half uur om. Toen ik mijn vijfde portie neerzette zag ik in de verte de van Gansewinkelauto aankomen. Ik was intussen redelijk uitgeput en bleef aan de straatkant staan wachten tot ze bij mij waren. Ik zwaaide naar de chauffeur. Hij stopte en keek uit het raam. ‘Beste chauffeur, zei ik, zou u voor één keer mijn straatje in willen rijden en bij mij nog heel veel papier weg willen halen. Het was een buitenlander. Hij toch begrijpen. Hij hulpjes riep, mannen die van en op auto springen en grote bak volkwakken. Ik kreeg alles uitgelegd. Zij meelopen met grote auto en daar van uit volle stookhok alle oud papieren in auto kwakken. Klein stukje lopen. Ik heel blij en dankbaar. Ik alle drie de buitenlanders hartelijk bedanken en hand schudden. Ik ben er weer voor een hele poos vanaf. Lang leve het hele Oostblok.

Powered by Blog Grabber