Ploegen op de centimeter nauwkeurig

Een zonovergoten zondag 27 april. Aan de Kluizerdijk, tussen De Zaren en De Achelse Kluis, op een groot weiland, was het een drukte van belang.Ploegen op de centimeter nauwkeurig

03-05-2014 19:30 – Ingezonden door Redactie

Een zonovergoten zondag 27 april. Aan de Kluizerdijk, tussen De Zaren en De Achelse Kluis, op een groot weiland, was het een drukte van belang. Tractoren speelden er de baas, en allemaal met een ploeg achter zich. Zevenentwintig in getal. De landbouwmachines trokken voor na voor in het droge weiland. De ploegers reden daarbij zeer omzichtig over het land met hun blinkende machines. Een lust voor het oog.

Tekst en foto’s Evert Meijs

De organisatie was in handen van Landelijke Gilde Achel, in samenwerking met B.O.P.: Belgisch Oldtimer Ploegen. Elk perceel grond was herkenbaar door een bordje met een nummer, de naam van de kandidaat en daaronder het soort tractor dat daarbij werd gebruikt. Een Steyr uit 1964, een Massey Ferguson uit 1961, een Lanz Bulldog uit 1955 en een Bolinder Munktell van 1959. Maar ook een David Brown, een Mc Cormick en een Porsche waren te zien op deze regionale wedstrijddag.

Rood-witte stokken
Een jury beoordeelde zeer nauwkeurig de kwaliteit van het ploegen. Volgens welk model geploegd werd, hoe breed, hoe diep en hoe strak. Voor dat laatste werden rood-witte kadasterstokken gebruikt. Iedere deelnemer zette de eerste voor uit tussen de twee stokken, opdat de tractor met de ploeg een kaarsrechte voor zou gaan maken. Vandaar ook dat de chauffeurs veelvuldig gebruik maakten van een rolmaat, om er voor te zorgen dat men op het einde van het ploegen ook precies uit zo komen. Er werd dus op de centimeter nauwkeurig geploegd. Steeds waren de ploegers bezig met het bijstellen van hun werktuig: een draai aan deze zwengel, het verzetten van die handle en het bijstellen van de hefinrichting, om een zo hoog mogelijke kwaliteit te kunnen bereiken.
Er was een ploeg met één ploegblad, soms zag je er met twee en in andere gevallen met 4 ploegbladen. Soms met een extra wiel aan de zijkant en in allerlei kleuren, maar toch meestal groen, rood of blauw.

Drie categorieën
Aan de zijkant van het veld stond de tent waar consumptiebonnen konden worden gekocht en van waaruit het bestuur van de organisatie een oogje in het zeil kon houden. Er stond zelfs een tractor waarop een kind zat, rustig drinkend uit een flesje frisdrank. Diverse gezinnen waren aanwezig om hun familielid gade te slaan en te stimuleren. Niet dat er massa’s publiek aanwezig waren, maar het was een gezellige ambiance. Uiteindelijk werden op het einde van de dag de prijswinnaars bekend gemaakt in de drie categorieën:1 wentelploeg rondgaand, 2 wentelploeg met wiel en 3 heen en weer ploegen.? De uitslag van groep 1: Das Frans eerste plaats, Smaling Ton tweede plaats en op de derde plaats Meijers John. Uitslag groep 2: eerste plaats voor Beex Peter en de tweede plaats voor Kuijpers Hans. Uitslag groep 3: winnaar De Nijs Toon, Hagenaars Ad op de tweede plaats en tenslotte Rijkers Nol als derde. Een prachtige wedstrijddag, die best wel meer onder de aandacht gebracht mag worden omdat het een techniek betreft die zeer veel vaardigheid vereist, een vleugje nostalgie in zich heeft en die veel enthousiasme van deelnemers en organisatoren laat zien.

Powered by Blog Grabber