SYNTRA en Welzijnsregio Noord-Limburg

VZW SYNTRA Limburg plant een uitbreiding van de opleidingsinfrastructuur op de huidige campus te Neerpelt. Eerder heeft SYNTRA hiervoor reeds de grond aangekocht van de gemeente Neerpelt.SYNTRA en Welzijnsregio Noord-Limburg

07-05-2014 09:20 – Ingezonden door Redactie

VZW SYNTRA Limburg plant een uitbreiding van de opleidingsinfrastructuur op de huidige campus te Neerpelt. Eerder heeft SYNTRA hiervoor reeds de grond aangekocht van de gemeente Neerpelt. Nu vinden beide partijen elkaar om samen een nieuwbouw op te richten aan de Hoekstraat. Hiermee realiseert de gemeente in één klap zijn doelstelling om de diensten van Welzijnsregio Noord-Limburg een modern en passend onderdak te bieden. De gemeenteraad keurde de samenwerkingsovereenkomst goed waarin SYNTRA Limburg en de gemeente afspraken maken over dit project.

Een innovatieve opleidingsomgeving voor SYNTRA Limburg 
SYNTRA Limburg wil op de campus in Neerpelt een innovatieve opleidingsomgeving bouwen waarin creatieve en designopleidingen hun thuisbasis krijgen. De klassikale opstelling wordt verlaten en de keuze gaat naar grote open ruimtes waarin uiteenlopende opleidingen plaats vinden en waar een divers doelpubliek aanwezig is en elkaar versterkt.Creatieve opleidingen in bouw, design, interieur en mode krijgen in de nieuwbouw een vaste stek. Er wordt gestreefd naar een gebouw met een volledig transparante gevel zodat de voorbijganger zicht krijgt op de opleidingsactiviteiten binnen. SYNTRA legt voor dit project de lat hoog en streeft ernaar een echte landmark te creëren voor wie Neerpelt binnenrijdt via de Haagdoorndijk.

Een nieuwe huisvesting voor Welzijnsregio Noord-Limburg
In het historisch gedeelte van het gemeentehuis is er stilaan plaats tekort om de diensten van Welzijnsregio Noord-Limburg een voldoende ruime en functionele werkplek te bieden. Welzijnsregio Noord-Limburg, het samenwerkingsverband van de 9 Noord-Limburgse OCMW’s, huurt deze kantoren van het gemeentebestuur. De gemeente heeft zich geëngageerd om ook in de toekomst ruime en kwaliteitsvolle kantoren in Neerpelt te huur aan te bieden. In het meerjarenplan van de gemeente is het budget voor een nieuwbouw voorzien. De samenwerking met SYNTRA Limburg biedt het voordeel dat dit project op korte termijn kan gerealiseerd worden. Een bijkomende bouwlaag op het SYNTRA-gebouw past binnen de stedenbouwkundige voorschriften en biedt voldoende plaats voor de huidige behoeften van Welzijnsregio Noord-Limburg. De goede ontsluiting en de reeds aanwezige omgevingsaanleg met parkeergelegenheid zijn een troef. 

Kijken naar de toekomst
In 2025 zullen de opleidingen er weer anders uitzien dan vandaag. Daarom werkt SYNTRA  een toekomstvisie uit voor de uitbouw van de campus. Er wordt voorzien dat het nieuwe gebouw aansluit op de bestaande accommodatie, maar ook over de geleidelijke vervanging van de bestaande SYNTRA-gebouwen wordt al nagedacht. Het project zal een toonbeeld moeten zijn van hedendaagse architectuur en van een integrale duurzame benadering.

Groen licht voor dit project 
Met de goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst zet de gemeente het licht op groen voor de realisatie van dit project. Via een getrapte onderhandelingsprocedure zal een jury een ontwerp kiezen.  Tegen begin september 2014 moet dit proces rond zijn. Het streefdoel is om de nieuwe gebouwen instapklaar te hebben in het najaar van 2015.

Over SYNTRA Limburg
SYNTRA Limburg organiseert praktijkgerichte opleidingen voor iedereen die ondernemend is en zich verder wil ontplooien. Een nieuw beroep leren, een korte vervolmaking volgen, een gerichte bedrijfsopleiding, …. het kan bij SYNTRA, voor elke sector, niet alleen ’s avonds, maar ook overdag. Er zijn 6 campussen in Limburg: in Genk, Hasselt, Maaseik, Neerpelt, Tessenderlo en Tongeren. De docenten zijn dé troef van SYNTRA, omdat zij bedrijfsmensen zijn, die hun ervaring en kennis rechtstreeks naar de cursist brengen. SYNTRA Limburg is officieel erkend door het Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming – SYNTRA Vlaanderen. http://www.syntra-limburg.be/

 

Powered by Blog Grabber