Virtuositeit en brutale humor in Lexke Theatercafé

Theatercafé Lexke is het seizoen voortreffelijk begonnen met Die Verdammte Spielerei op zaterdag 14 oktober. Het optreden van de vier saxofonisten, percussionist en zanger bevatte veel interactie met…Virtuositeit en brutale humor in Lexke Theatercafé

28-10-2017 11:00 – Ingezonden door Bert Slenders

Theatercafé Lexke is het seizoen voortreffelijk begonnen met Die Verdammte Spielerei op zaterdag 14 oktober. Het optreden van de vier saxofonisten, percussionist en zanger bevatte veel interactie met het publiek, virtuoos samenspel en sterke humor. Het waren trouwens geen Duitsers, maar Belgen. Oftewel: ‘de aanraakbare versie van de chippendales’.

Door Bert Slenders

Als een heuse fanfare kwamen de heren uit Gent het theatercafé van achteren de zaal binnengemarcheerd, met voorop de doldwaze zanger die er dikwijls het gelaat aannam van een starende zwakzinnige. Het publiek was nergens veilig, want deze brutale man danste, sjanste en stak de draak met menigeen uit de zaal terwijl hij dikwijls potten bier weggriste en in één teug opdronk. Dat was de straf voor bijdehandheid of als mensen het niet genoeg naar hun zin hadden. Ook ondertekende werd ondervraagd, al wist ik de dans te ontspringen. Het dubbelzinnige was dat iemand uit het publiek voor iedere artiest op het podium een biertje bestelde, om te bewijzen dat wij Nederlanders helemaal niet zo gierig zijn als de zanger stelde. Interactie en virtuositeit waren de twee belangrijkste peilers van zaterdag 14 oktober. De heren hebben een conservatorium achtergrond en dat was een genot voor het oor. Allerlei stijlen passeerden de revue, zoals jazz, volksmuziek, een Joods hoogstandje en een klassieker van Bach. Dat laatste was overigens de keus van het publiek, die ergens halverwege de show mocht kiezen uit “iets vuils” of “Bach”.

Toen na de meesterlijk geschifte medley van 40 nummers Die verdammte Spielerei uitgeblazen waren klonk er luidkeels ‘We want more’ uit de zaal. Alsnog kwam er “iets vuils” uit de mond van de zanger, in de vorm van een diepgaande uiteenzetting over… ochtendstront! Onder meer het begrip ‘golden drop’ werd uitgelegd, waarbij je namelijk niet hoeft af te vegen. Zo’n drol moet je volgens de zanger eigenlijk dateren en op de schouw zetten, want dat is toch wel iets heel speciaals.

Tip: Die Verdammte Spielerei zijn op 2 maart 2018 te zien in Cinema Walburg in Hamont.

Powered by Blog Grabber