Vliegengordijn

Mijn vriend hangt een vliegengordijn op. Nu live, terwijl ik dit schrijf.  We zijn in Frankrijk. Het vliegengordijn is een cadeautje van zijn oudere broer die onlangs met zijn vrouw in een appartement…Vliegengordijn

18-05-2018 10:26 – ’t Vlees is zwak

Mijn vriend hangt een vliegengordijn op. Nu live, terwijl ik dit schrijf.  We zijn in Frankrijk. Het vliegengordijn is een cadeautje van zijn oudere broer die onlangs met zijn vrouw in een appartement is gaan  wonen nadat ze hun hele leven in een groot huis gewoond hebben. Ze moeten veel spullen kwijt. Een daarvan is het vliegengordijn dat nu hier in Frankrijk komt te hangen. Ik had al een vliegengordijn natuurlijk.  Dat wat nu nog hangt met plastic strips of strookjes. Er vliegen best wel wat insecten en vliegen door naar binnen want in de zomer staat de deur de hele dag open en 100 procent vliegendekkend is zo’n ding natuurlijk nooit. Dit wel, dit is dikker en de stroken hangen dichter bij elkaar.
Het is ook breder. Mijn  vriend moet passen en meten.  Eerst heeft hij gevraagd hoe ik de stroken wil, vlak tegen de muur aan of iets ervan af. Ik zei: kan me niet schelen,  doe jij maar wat je het fijnst of makkelijkst vindt. Hij zoekt nu beneden in de kelder een boor. Hij heeft hier mompelend rondgelopen  ongeveer een half uur met de vliegenophangstaaf in zijn armen en meetachtige dingen gezegd. Ik bemoei me er niet mee. Ik heb andere zorgen.  Zo zijn onze sociale media weer eens uitgevallen toen we hier eergisteren aankwamen, geen telefoon, geen email, geen apps. Ik de hele dag weg, bij andere mensen bellen en laten bellen.
In drie verschillende huizen mijn verhaal gedaan.  Bleek Télécom France kapot. Op verschillende plaatsen.  Ook bij mij. Altijd bij mij. Ze komen misschien morgen om het te maken.  Altijd misschien en altijd morgen. Dus ik zei nogal snibbig: hang het zoals je wilt het interesseert me niks als het maar hangt.nou is hij weer naar de kelder.  Achter me staat de Giro op. Die doet het wel. Voetbal en fietsprogramma’s doen het altijd. Maar voor mijn geliefde Netflix hier heb ik wifi nodig. En dat is er niet. Straks komt hij boven en vraagt waar de boortjes zijn. Dat weet ik nu al. Ik weet precies waar die rottige boortjes zijn maar ik moet toch zelf naar beneden om ze te pakken omdat ik dat niet uitgelegd krijg.
Naast de wasmand en de kapotte parasolvoet staat een gele doos.  Daar ligt bovenop een kartonnen kistachtig iets met een zwart plastic teiltje erin. Daar liggen schroefjes en boortjes.  Misschien ligt er ook nog eerst een verroest ijzerzaagje. Kijk maar. Hij is door de achterdeur binnen gekomen met iets in zijn armen waarnaar ik niet heb durven kijken.  Het rammelde. Nu loopt hij weer terug. Ook heeft hij een ander T-shirt aangetrokken. Hij legt nu allemaal kleine voorwerpen op de bar die hij inmiddels als werktafel gebruikt.  Hij heeft al heel lang niets meer gezegd of gevraagd. Uit mijn ooghoeken zie ik dat hij gebukt over iets staat. Helaas is hij nog niet in de fase van het boren anders had ik wel wat horen vloeken.
. Nee niet waar,  hij vloekt nooit. Hij doet werkjes langzaam en gestadig maar vloekt er nooit bij. Ik vloek. Ik ben snel en wreed en vloek gedurig. Bij mij komt er nooit iets af. Nu morrelt hij in een la van onze ikeakast die negen laden bevat. Die heb ik ongeveer zeven jaar geleden gekocht.  Voor zijn tijd. Het is die la van de gereedschappen die niet naar de roestige kelder mogen. Een dikke diepe la. Er kan veel in. Ondanks dat ik slordig en oppervlakkig ben weet ik steeds alles te vinden. Hij vindt nooit wat, alleen uut de gereedschapsla. Ik hoor nu getimmer op de bar. Hij zit op een barkruk. Ik hoor schril gezaag. Ik denk dat hij een stuk  van de zijkanten van de ophanger van het vliegengordijn zaagt. Dat was misschien te breed. Kleine knalletjes bereiken mijn oren. Wat zou er gebeuren? Even kijken : het oude vliegengordijn hangt er nog steeds. Het sjieke nieuwe ligt nog op de grond naast de hondenmand. Jij graait nu weer in de la en vindt heel blij de stopcontacttester. Tja. Zal ik vragen of hij eerst iets  wil drinken? Hij moet straks ook nog het gras maaien.
Het ding hangt.

Powered by Blog Grabber