Voor en tegen

Ik heb een paar goede hoedanigheden en een paar slechte. Twee slechte, of mindere eigenlijk, zal ik vandaag behandelen, ahum en één goede, tenminste in mijn ogen. Eerst maar de goede, dan hebben we dat…Voor en tegen

19-06-2015 10:11 – ’t Vlees is zwak

Ik heb een paar goede hoedanigheden en een paar slechte. Twee slechte, of mindere eigenlijk, zal ik vandaag behandelen, ahum en één goede, tenminste in mijn ogen. Eerst maar de goede, dan hebben we dat tenminste gehad. Mocht ik straks geen ruimte meer over hebben voor allebei de slechte dan is dat meegenomen.

Dit: ik heb een enorm snel reactievermogen. Vanmorgen kreeg ik daar een bewijs van. Ik was aan het afdrogen, in Frankrijk, waar ik nu ben want ik heb daar geen vaatwasser, geen wasdroger ook niet trouwens en nog wel meer niet maar daar gaat het nu niet om. Er glipte een bord van het aanrecht, viel naar beneden en in een fractie van een seconde ving ik het op in mijn rechterhand. Daardoor werd ik er weer aan herinnerd dat ik een keer een sterk staaltje reactievermogen vertoond had; het was bij de Beurs in Neerpelt. We zaten te lunchen, of nog niet eigenlijk, maar we hadden wel al een glaasje besteld. Mijn broer en mijn nichtje waren erbij. Ik was druk aan het vertellen en gebaarde met mijn handen. Voor me stond een glaasje rosé op een hoog pootje. Ik raakte het en het vloog naar voren en dreigde in de lucht te kantelen. Het was al los van de tafel. Ik greep het in z’n val en zette het weer neer. Er was geen druppel uit. Mijn broer en nichtje waren stomverbaasd. Zoiets heb ik nog nooit gezien, zei mijn broer. (Vraag het hem maar. Misschien is hij het vergeten). En het is ook nog maar de vraag of het met een glaasje water ook gelukt zou zijn. Een opschepper ben ik eigenlijk.

Nu de mindere dingen: (het wordt eigenlijk een beetje saai, dus u hoeft niet per se door te lezen) ik kan geen gezichten onthouden. Dat is heel erg en soms ook heel gênant. Ik ken dan mensen niet meer terug die ik zeker al twee of drie keer gezien moet hebben. Ik zie dan wel aan hun blik dat ik ze moet kennen, maar ik herken ze niet. Dat is soms tragisch. Zelfs wanneer een gezicht bijzondere kenmerken heeft, bijvoorbeeld op iedere wang drie moedervlekken op een rij, op beide wangen dus en op gelijke hoogte zelfs, dan nog zou ik in paniek denken: moeten het eigenlijk op de linkerwang geen twee moedervlekken zijn en op de rechter drie, of omgekeerd? Zou hij of zij er een stiekem weg hebben laten halen, zodat ik het niet meer weet? Om anoniem door het leven te gaan? Laatst kwam er tijdens een deftige bijeenkomst een wat oudere vrouw naar me toe. Ze had vaag een beginnende baardgroei. Het was ergens in Limburg. ‘Ha Guusje‘, zei ze tegen me, ‘hoe gaat het toch met je.’ Ik keek naar haar grijzige net zichtbare haartjes op haar kin en raakte in paniek: deze haartjes moest ik kennen! Hallo, zei ik, intussen koortsachtig nadenkend, haartjes? mompelde ik er vragend achteraan.
Het liep niet goed af.
Maar nu het tweede ding, iets ronduit fataals: ik begin te zuchten. Zomaar, tussendoor, overdag, terwijl ik niks bijzonders aan het doen ben, slaak ik een zucht. Nergens om. Laatst zei er iemand tegen me: Waarom zucht je? En ik dacht, ja, waarom zucht ik eigenlijk? Ik was me er niet eens van bewust. Ik zuchtte zomaar, gewoon een ouderdomszucht, in feite een ouwevrouwtjeszucht. Toen ging ik er voortaan op letten en ik betrapte me erop hoe vaak ik zomaar om niets zat te zuchten. Vreselijk dacht ik: straks ben ik een zuchtend vrouwtje. Daar moet ik iets aan doen. En steeds wanneer ik merkte dat ik zat te zuchten, zei ik streng en keihard tegen mezelf: ‘Niet zuchten!’ Overdag ben ik vaak alleen, dus wanneer ik dan zucht kan ik dat makkelijk hard zeggen. Ik oefen meestal wanneer ik alleen ben, dan zucht ik ook het vaakst. Het wordt nou al wat minder, maar laatst zat ik ergens met andere mensen, allemaal onbekenden, en zuchtte. ‘Niet zuchten!’ riep ik volgens goede gewoonte tegen mezelf. Het was in een spreekkamer. Sommige mensen keken me verbaasd aan, anderen boos en eentje stond zuchtend op en vertrok… (kennelijk aan de beurt) Maar hebt u dat ook? Doe er wat aan!

Powered by Blog Grabber