‘Wat iedereen heeft, wil ik niet’

‘Dat kan niet’, kreeg architect John Jaspers regelmatig te horen toen hij keuzes maakte voor zijn huis aan de Grootschoterweg 4 in Budel waar hij met vriendin Mariska Steenbakkers sinds januari woont….‘Wat iedereen heeft, wil ik niet’

24-04-2014 13:31 – Ingezonden door Redactie

‘Dat kan niet’, kreeg architect John Jaspers regelmatig te horen toen hij keuzes maakte voor zijn huis aan de Grootschoterweg 4 in Budel waar hij met vriendin Mariska Steenbakkers sinds januari woont. Maar ‘dat kan niet’ bestaat zo goed als niet voor John. Met deze ‘eigenwijs is ook wijs’ gedachte ontwierp hij het huis, dat op veel fronten anders in elkaar zit dan een normale woning.

Door Bert Slenders

Het huis van John en Mariska valt op. Menig voorbijganger vergaapt zich aan het aparte spitse en steile dak. Dat is dan ook een echte blikvanger. Het was een van de uitgangspunten van de vormgeving, want allebei vinden ze zo’n dak mooi.

Opvallend daarbij is de stalen constructie die overal langs de dakrand terugkomt. Naast designmatig is dit ook praktisch. John: “De stalen balk draagt mee aan de constructie van het dak, maar de regengoot zit er ook in verwerkt. Ik vind dat vaak jammer: dan heb je een mooi huis, maar dan plakken ze er zo’n dakgoot aan.” Daarnaast is het staal ook onderhoudsvrij, anders dan bij een houten afwerking die je bij moet houden.” Een ander uitgangspunt van John was ook om veel anders te doen dan anderen.

Want kijk je naar de muren van zo ongeveer ieder willekeurig huis, dan zie je de voegen tussen het metselwerk. Bij John en Mariska’s stulpje niet. John: “Buiten de bouw om kreeg ik van veel mensen te horen ‘de voeg maakt de steen’. Maar ik wil dat de steen ervoor zorgt hoe dat de muur eruit ziet, en niet de voeg. ‘Je kunt niet bouwen zonder voeg’, hoor je dan. Dan ga ik net zo lang zoeken totdat het wel kan.” En zo ging een metselaar aan de slag met rode stenen waar een uitsparing zit voor het cement, zodat je de voeg niet ziet, de U-steen. Apart is ook de grofheid van de baksteen, waar hoekjes vanaf zijn en deuken inzitten. “Kijk je naar een enkele steen dan denk je ‘wat is dat voor kromme joekel. Maar het geheel zit er superstrak uit.” Een leuk feitje, dit is het enige huis in Nederland met dit soort rode stenen.

Het raamwerk van het huis kom je ook niet vaak tegen. Zo bestaat een hoek op de begane grond en eerste verdieping geheel uit glas, ideaal om ver weg te kunnen kijken. Normaalgesproken moet er een kolom tussen voor de stevigheid. John: “Ik dacht, het is een keer of nooit meer, dus hebben we de draagconstructie zo aangepast dat we een echte open hoek kon maken.” ‘Dat lukt nooit’, kreeg John ook te horen bij het hoge kozijn aan de voorkant rechts. “Iedereen zei: ‘je moet aparte kozijntjes maken’, maar ik wou één lange glazen strook. ‘Krijg je nooit voor elkaar’, maar jawel dus. Als je niet eigenwijs bent maar altijd maar doet wat iedereen heeft en wil, dan krijg je denk ik niet zoveel voor elkaar. Eigenwijs is ook wijs. ”
?De twee hebben leuke reacties gehad, zowel tijdens als na de bouw. Mariska: “Toen het dak nog alleen van hout was zeiden sommigen ‘oh, het wordt een après-skihut’ en ‘het Eftelinghuis’ heb ik ook gehoord.” John: “Er kwam laatst een man op een hondje voorbij gefietst en vond het echt mooi. ‘Eerlijk gezegd had ik dat nooit verwacht’, zei hij. Tot een paar weken terug dacht hij ‘dit wordt nooit iets, maar nu…’.” Mariska: “Nu zie je soms fietsers zo lang omkijken dat je denkt, kijk uit.”

Powered by Blog Grabber