‘We behartigen ouderenbelangen en bevorderen sociale contacten’

Seniorenvereniging Maarheeze behartigt de belangen van ouderen in de breedste zin van het woord. Zo organiseert de club tal van activiteiten voor haar 500 leden, maar helpen adviseurs mensen bijvoorbeeld ook tegen een kleine vergoeding met de belastingzaken. André Meulman van de pr-afdeling licht graag…‘We behartigen ouderenbelangen en bevorderen sociale contacten’

02-05-2014 15:53 – Ingezonden door Redactie

Seniorenvereniging Maarheeze behartigt de belangen van ouderen in de breedste zin van het woord. Zo organiseert de club tal van activiteiten voor haar 500 leden, maar helpen adviseurs mensen bijvoorbeeld ook tegen een kleine vergoeding met de belastingzaken. André Meulman van de pr-afdeling licht graag het een en ander toe in HAC Weekblad. 

Door Bert Slenders 

Klaar staan voor de ouderen in Maarheeze doet de seniorenvereniging alweer 54 jaar. Sinds maart van dit jaar heet het gezelschap Seniorenvereniging Maarheeze, in plaats van KBO Maarheeze.  De club blijft wel lid van de Katholieke Ouderenbond, maar wil uitstralen dat het openstaat voor alle senioren. De ‘K’ van katholiek zou een drempel kunnen zijn, maakt André duidelijk. Hij vertelt dat zijn vereniging toegankelijk is, zelfs voor mensen die geen lid zijn. Maar op de eerste plaats staat de ouderenondersteuning in de brede zin van het woord.

 

Zo organiseert de seniorenvereniging tal van activiteiten, zowel grote als kleine. Zo kunnen mensen samen kaarten, biljarten, keuvelen, koffiedrinken, wandelen en fietsen. Ook het koersballen is populair, wat vaak samen met senioren uit Soerendonk gedaan wordt. Ook zijn er regelmatig cabaretavonden, gaan mensen samen uit eten en worden er eendaagse busreizen georganiseerd. Andere grote bezigheden zijn een bridgecursus en bijeenkomsten over bepaalde thema’s. 

 

Zo is er op dinsdag 13 mei een middagsessie over het nieuwe bankieren in Cranendonck in de Smeltkroes. Wat het verdwijnen van de Rabobank tot gevolg heeft, wordt hier uitgelegd. André: “Bij een eerdere themadag stond notaris Op de Laak uit Budel twee keer voor een volle zaal. Toen ging het over zaken als erfrecht en het testament. Onze ouderenadviseurs pakken dit soort onderwerpen die leven onder de leden op en doen er wat mee.” 

 

En die ouderenadviseurs zorgen ook voor een  persoonlijke manier van seniorenondersteuning. “Zo vinden veel mensen het moeilijk om de belastingformulieren in te vullen. De afgelopen maanden stonden speciaal opgeleide adviseurs van ons meer dan honderd mensen ter zijde.”  De specifieke kennis van deze raadgevers stellen zij gratis beschikbaar. De maatschappelijke functie van de vereniging wordt steeds belangrijker door de toenemende vereenzaming en de WMO wijziging in het verschiet. Hierdoor zijn senioren meer op hun nabije omgeving gewezen. “Veel zaken spelen zich digitaal af, het aanvragen en invullen van dingen moet steeds meer op de computer. Met name de ouderengroep heeft minder ervaring in dit soort dingen.” Ook mensen die geen lid zijn van de seniorenvereniging kunnen beroep doen op de adviseurs. Maar lid worden kost voor een jaar slechts 20 euro, benadrukt André. 

Ook op politiek en bestuurlijk niveau worden de belangen behartigt. “Wij hebben onze kanalen om de zaak wat breder uit te smeren. Dat gebeurt ook met onze zusterverenigingen, bijvoorbeeld in Cranendonk, want we hebben allemaal dezelfde belangen. Als we met zijn allen optreden tegen de gemeente, dan sta je als groep natuurlijk steviger.” Via het KBO Brabant lidmaatschap bereikt de vereniging de provinciale vertegenwoordigers en de Kamerleden. Maar ook op lokaal niveau is men actief. “Laatst was er een bijeenkomst in de Borgh, waarbij de seniorenvereniging gesprekken voerde met partijen ten behoeve van de gemeenteraadsverkiezingen. Waarbij de ouderen aangaven, ‘dat willen we graag van de politiek horen’, en ‘wat gaan jullie doen’? Geen enkele partij had een separaat hoofdstuk opgenomen voor senioren. Over een jaartje gaan we kijken wat er van de verkiezingsbelofte is terecht gekomen.”

 

Wat de senioren in Maarheeze betreft, heerst er een specifieke wens voor een eigen onderkomen. Nu is de vereniging afhankelijk van de Smeltkroes en Marishof. “Daar worden we hartstikke gastvrij ontvangen en de samenwerking is perfect. Maar we zijn afhankelijk, we hebben geen eigen sleutel. Je moet alles delen met de instanties, waardoor we geen huiskamerfunctie kunnen creëren voor de leden.”  Over deze kwestie verschijnt nog een artikel in HAC Weekblad.

Powered by Blog Grabber