14 april: Het museum als levend geschiedenisboek

In het Limburgs openluchtmuseum Eynderhoof weten ze alles van verzamelen, bewaren, behouden en onderzoeken van wat in de tijd van onze voorouders zo gewoon en vanzelfsprekend was. In het leukste openluchtmuseum van Nederland laten ze de bezoekers heel graag zien en beleven hoe men  in de periode tussen…14 april: Het museum als levend geschiedenisboek

12-04-2019 12:22 – Ingezonden door Redactie

In het Limburgs openluchtmuseum Eynderhoof weten ze alles van verzamelen, bewaren, behouden en onderzoeken van wat in de tijd van onze voorouders zo gewoon en vanzelfsprekend was. In het leukste openluchtmuseum van Nederland laten ze de bezoekers heel graag zien en beleven hoe men  in de periode tussen 1900 en 1950 leefde en werkte in de Peelregio. Niet alleen in de Peel zelf, maar ook op de boerderij, het woonhuis en de werkplaats van heel wat ambachtslieden. Een waar schouwspel dat zich elke keer weer opnieuw afspeelt in Nederweert Eind.

Er is een aantal collecties te bewonderen in het Limburgs openluchtmuseum.
Op deze speciale zondag kunnen de bezoekers o.a. de bijzondere collectie diverse archeologische vondsten uit Nederweert-Eind en omgeving komen bekijken. In een complete expositie met de naam “Van Stenen mes tot Bronzen bijl”  zijn wat mooie schatten te zien die in deze plaats zijn opgegraven. Maar ook een belangrijke collectie laat-paleolithische artefacten, behorende tot o. a. de Tjonger Cultuur, een cultuur van jagers en verzamelaars die leefden van ongeveer 10.000  tot 9.000 jaar geleden.
Bij het sluiten van het museum “De Tiendschuur” in Weert is een collectie van gereedschappen en vormen die bij het produceren van pijpen werden gebruikt overgedragen aan het openluchtmuseum  Eynderhoof. Deze is aangevuld met een uitgebreide collectie van aarden- en houten pijpen die in een collectie bijeen zijn gebracht en tentoon worden gesteld in Eind.

Uiteraard zijn veel van de oude ambachten op deze zondagmiddag volop in bedrijf en vertellen de ambachtslieden graag over de kneepje van het vak en laten ze graag wat van hun eigen vaardigheden zien. Zo worden in zagerij “ Bi-j Maantje“ zware eiken bomen in de lengte doorgezaagd tot planken en balken die gebruikt zullen worden in de nieuwe bouwplannen van het museum. De bakkers bakken in het bakhuis op ambachtelijke wijze de bekende Eynderhoof brood- en koekproducten. In de herberg kunnen de (groot)ouders genieten van koffie met vlaai, terwijl de kids ravotten op de vriendelijke en uitdagende plekken die Eynderhoof rijk is. De livemuziek wordt verzorgd door Jo Rutjens.

Het museum is geopend van 13.00  tot 17.00 uur. Meer informatie is te vinden op de website www.eynderhoof.nl

Powered by Blog Grabber