Avondspektakel over de Groote Oorlog

In het Grevenbroekmuseum vindt al de eerste herinrichting plaats voor de manifestatie van 75 jaar bevrijding van de Tweede Wereldoorlog. Enkele toeristen werpen een blik in de vitrines waarin allerlei…Avondspektakel over de Groote Oorlog

13-04-2019 12:27 – Ingezonden door Evert Meijs, Geert Stevens – Foto Jean-Pierre Sleurs

In het Grevenbroekmuseum vindt al de eerste herinrichting plaats voor de manifestatie van 75 jaar bevrijding van de Tweede Wereldoorlog. Enkele toeristen werpen een blik in de vitrines waarin allerlei oorlogsvoorwerpen van de eigen streek staan uitgestald. Bovendien zitten vier heren bijeen om te vertellen over de spectaculaire afsluiting van vijf jaar tentoonstellingen aan de Achelse Kluis. Jef Plas, François Joosten, Jean-Pierre Sleurs en Paul Gelissen zijn bevlogen mannen die een belangrijke rol spelen bij de organisatie van de audiovisuele voorstelling.

De vijf tentoonstellingen over de eerste wereldoorlog, gehouden op de Achelse Kluis, zijn opgezet in samenwerking met diverse heemkundige kringen uit de regio. De exposities mogen een groot succes genoemd worden, al loopt de laatste nog tot en met 26 mei. “Zal ik ze nog eens noemen”? vraagt François, en hij pakt vijf schitterende brochures over de vijf tentoonstellingen.

De eerste tentoonstelling ging over Generaal Deschepper, daarna kwam de Doodendraad, toen ging het vooral over spionage, vervolgens over het dagelijks leven en smokkel, terwijl het huidige thema handelt over de bevrijding en de grote treinontploffing in Hamont. Jef: “Onze projectgroep ‘De Groote Oorlog’ biedt het publiek nu een audiovisuele avond aan. Tijdens deze manifestatie worden aan de abdij drie videopresentaties gegeven, over de Beschieting van de Kluis, over de Doodendraad en over de Oorlogsellende. Iedereen is welkom, en de entree is gratis.

Begeleiding in authentieke uniformen
De voorbereidingsgroep heeft voor deze eindpresentatie professionele personen ingehuurd, zoals Ludo Cox en Ronny Buteneers. François: “Ludo Cox –afkomstig uit Achel- schreef het scenario, terwijl Ronny Buteneers de video-opnamen samenstelde”. De drie presentaties zullen –als het weer het toelaat- plaatsvinden in de open lucht. Jean-Pierre: “Iedereen wordt verwacht bij de ingang van de cafetaria aan de Kluizerdijk. Daar worden de groepen samengesteld en begeleid door personen in authentieke militaire kostuums. Elke groep loopt van voorstelling naar voorstelling, die telkens 15 minuten duurt”. Bezoekers kunnen de gehele avond aansluiten, want de voorstellingen op de grote schermen duren van 20.30 tot 23.00 uur. In ’n goed uur kunnen de drie presentaties dus gezien zijn.
Na afloop is er natuurlijk gelegenheid om in het cafetaria nog iets te drinken.

Nabuurlanden
Jef Plas benadrukt dat er geen entreekosten zijn. “Het is eigenlijk een cadeau dat we schenken aan de mensen die de afgelopen jaren de tentoonstellingen bezochten. “Maar natuurlijk is iedereen van harte welkom, die belangstelling heeft voor de historie van de eerste wereldoorlog van 1914 – 1918”, vult hij aan. Een mooie kroon het geweldige initiatief van de heemkundekringen van Achel, Bocholt, Hamont, Kaulille, Neerpelt, St.-Huibrechts-Lille, Cranendonck, Valkenswaard, Heeze, leende en Zesgehuchten. De vier heren lepelen spontaan een geschiedenisles op over het wel en wee aan de rijksgrens tussen Belgisch Limburg en Nederlandse Noord-Brabant. “Natuurlijk speelde de Groote Oorlog vooral op Belgisch grondgebied, en nauwelijks in Nederland. Maar de nabuurlanden vingen wel veel vluchtelingen op”, aldus François.
Het scenario van de klank- en beeldpresentatie is gebaseerd op de vijf publicaties die de werkgroep ontwikkelde over de 5 tentoonstellingen. Arnoud Hauben –bekend over de tv-serie over de Noordzee-  spreekt de teksten in. Het avondspektakel is ook toegankelijk voor rolstoelgebuikers.

Powered by Blog Grabber