Een nieuw bib-systeem: wat verandert er voor jou?

De voorbije week werd achter de schermen van de bibliotheek van Hamont-Achel hard gewerkt aan de invoering van een nieuw bibliotheeksysteem (het EBS). De bib was daarom een tijdje gesloten, maar opent…Een nieuw bib-systeem: wat verandert er voor jou?

09-04-2019 12:04 – Ingezonden door Redactie

De voorbije week werd achter de schermen van de bibliotheek van Hamont-Achel hard gewerkt aan de invoering van een nieuw bibliotheeksysteem (het EBS). De bib was daarom een tijdje gesloten, maar opent vanaf vandaag opnieuw de deuren. Het nieuwe systeem brengt echter wel een aantal wijzigingen met zich mee die van toepassing zijn op de bezoekers:
de uitleentermijn wordt verlengd naar 4 weken (i.p.v. 3 weken). Dit met de mogelijkheid om één keer te verlengen met 4 weken indien het item niet gereserveerd is.
de prijs voor een OLE-kaart (Onderwijzer/LEerkracht) wordt 5 euro, waardoor je deze kaart ook voor privédoeleinden in de bibliotheek kan gebruiken. Je hebt dan dus niet langer 2 lidkaarten nodig. De uitleenvoorwaarden van de OLE-kaart zijn dezelfde als een gewone lidkaart, maar je kan meer materialen lenen.
met een gewone lidkaart kan je max. 20 materialen uitlenen per keer.
de reserveringskost wordt 1 euro.
de maningsprocedure wordt ietsje strenger indien je materialen niet tijdig terugbezorgt of verlengt.

Baliewerking
Ook voor de bibliotheekmedewerkers is het EBS een nieuwe tool die wat tijd vraagt om te leren kennen. Via opleidingen trachten zij het systeem zo snel mogelijk in de vingers te krijgen, maar de eerstvolgende weken zal het logischerwijze toch af en toe nog een zoektocht zijn. Het zou dus kunnen dat de wachttijd aan de balie tijdelijk wat toeneemt. De nieuwe Europese wetgeving rond gegevensbescherming (GDPR) speelt daar zeker ook een rol in. Het is immers niet langer toegelaten om het lidmaatschap bij de bibliotheek automatisch te verlengen. Je moet daarvoor sinds kort langs de balie passeren om je goedkeuring te geven.

Nieuwe website
Naar aanleiding van de invoering van het EBS werd de website van de bib in een gloednieuw jasje gestoken. Het gebruiksgemak via smartphone of tablet werd daarbij sterk verbeterd.  De catalogus raadplegen, verlengen, reserveren, up-to-date blijven van bibnieuws en de activiteiten die de bib organiseert… het kan allemaal via https://hamont-achel.bibliotheek.be/

Powered by Blog Grabber