Jongeren Ontmoetings Plaats heropend na opknapbeurt

Het thema duurzaamheid stond dit keer centraal

BUDEL – Wethouder Marcel Lemmen van de gemeente Cranendonck verrichtte dinsdag de heropening van de JOP, die al vanaf 2006 in het Budelse Boudriepark staat. 

Het licht voor de opknapbeurt ging in september op groen. Dit gebeurde tijdens een vergadering van de jeugdgemeenteraad. Tijdens de misschien wel drukstbezochte raadsvergadering van het jaar kon het voorstel van jongerenpartij Duurzaam Cranendonck (DC) om jongerenontmoetingsplaats in het Boudriepark te verduurzamen rekenen op de meeste stemmen.

“Het thema duurzaamheid stond dit keer centraal”, zegt Wiljan Broos. Hij is een van de mavo-3 leerlingen van het BRAVO! College Cranendonck die aan de Jeugd en Politiek-dag hebben deelgenomen. Hij en enkele medeleerlingen bedachten het plan om de container op te knappen en onder meer te voorzien van zonnepanelen en een buitenstopcontact, zodat jongeren er hun telefoons kunnen opladen. Gaandeweg de uitvoering van het project bleek het beschikbare budget van 1250 euro ontoereikend om alle plannen te realiseren. Wel zijn er prullenbakken en een peukentegel geplaatst. Broos verwacht zelf weinig gebruik te zullen maken van opgeknapte JOP. Broos: “Zelf kom ik niet vaak in het Boudriepark, maar er zijn wel een paar mensen in onze groep die hier regelmatig komen.”

Enkele jonge, lokale ondernemers hebben de benodigde verf en materialen voor de opknapbeurt gesponsord. Zowel vaste JOP-bezoekers als mavo-leerlingen zijn vervolgens aan de slag gegaan met het opknappen van de container. De ontmoetingsplek is onder meer met een grote verfspuit onder handen genomen.

Graffitikunstenaar Jasper van Seggelen (alias Briks), onder meer bekend van zijn grote mural op de achterzijde van Garage Vlassak in Budel, heeft de container van een extra Budels tintje voorzien. Niet alleen door de plaatsnaam ‘Budel’ in zogeheten handletters op een van de binnenwanden te spuiten, maar ook door de Budelse parochiekerk, Het Schepenhuis en – heel subtiel – de beeltenis van Os Moen aan te brengen.

Roy, een van de vijftien tot twintig vaste bezoekers van de JOP, is blij met de opknapbeurt: “De oude graffiti was onleesbaar geworden. En door de asbaktegel is er voortaan veel minder overlast van rondslingerende sigarettenpeuken.”

De jongeren zouden graag aanhaken bij de plannen van de gemeente Cranendonck om het park onder handen te nemen, onder meer om de waterhuishouding in het gebied te verbeteren. Rik: “Een calisthenicsparcours lijkt ons wel wat.” Hier kunnen jongeren zich met onder andere rekstokken, ringen en opdrukstangen sportief bezighouden.

Zeker in de beginjaren hield de omgebouwde zeecontainer in het Boudriepark de gemoederen bezig. Al kort na de plaatsing raakte de ontmoetingsplek zwaar beschadigd door zeer zwaar vuurwerk. “In het verleden heeft zich hier best wel wat afgespeeld”, zegt jongerenwerker Nick van Maas van Cordaad Welzijn. Om ervoor te zorgen dat er draagvlak blijft voor de JOP is het bijvoorbeeld belangrijk dat de rommel wordt opgeruimd, aldus Maas: “Daarom hebben we de jongeren een bezem gegeven, zodat ze de boel netjes kunnen houden. De bezem nemen ze om de beurt mee naar huis.”

Foto