Meningen verdeeld over verkeersmaatregelen Grootschoterweg

Als alles volgens planning verloopt dan krijgt de Grootschoterweg – het gedeelte dat vijf jaar geleden bij de grootscheepse herinrichting ongemoeid is gelaten – dit najaar een nieuwe asfaltlaag. Aan het…Meningen verdeeld over verkeersmaatregelen Grootschoterweg

11-04-2019 15:44 – Ingezonden door Roy de Leijer

Als alles volgens planning verloopt dan krijgt de Grootschoterweg – het gedeelte dat vijf jaar geleden bij de grootscheepse herinrichting ongemoeid is gelaten – dit najaar een nieuwe asfaltlaag. Aan het wegdek zelf verandert verder niets. Wel wil de gemeente Cranendonck de werkzaamheden combineren met het aanleggen van extra snelheidsremmende maatregelen. Aanwonenden en andere dorpsbewoners konden hiervoor dinsdag tijdens een inloopbijeenkomst in gemeenschapshuis De Reinder ideeën aandragen.
De plannenmakers die zich hiermee gaan bezighouden wacht nog een flinke puzzel. De meningen zijn namelijk zeer verdeeld. Zo bleek afgelopen dinsdag.
“Optisch lijkt de weg nu heel breed, dat nodigt uit om hard te rijden”, zegt een van de aanwonenden, “nu is het een 50 km/u-weg, maar ik hoop dat er straks nog maar 30 mag worden gereden.” Plantenbakken, zoals die eerder verderop zijn geplaatst kunnen haar goedkeuring wegdragen. “Maar dan moeten ze niet te hoog zijn en netjes zijn aangeplant.”
Ze krijgt bijval van Ron Broers: “In de carnavalsperiode waren de bakken tijdelijk weggehaald, toen was het hier meteen weer een racebaan.”

Bram de Landtsheer, bewoner van de Heuvel in Budel-Schoot, vreest dat er een waterbedeffect wordt gecreëerd als het verkeer op de Grootschoterweg nog meer wordt afgeremd. De Landtsheer: “Vanaf het moment dat het andere gedeelte van de Grootschoterweg is aangepakt is het drukker geworden op de Heuvel en Klein-Schoot. Ik zou graag zien dat er door de gemeente aan een totaaloplossing wordt gewerkt. Nu wordt er steeds een klein stukje opgepakt.”

De Cranendonckse politieke partij Pro6 hield vorige maand een enquête onder de bewoners van de Grootschoterweg. Zij werden gevraagd naar hun ervaringen met het eerder vernieuwde weggedeelte en wat er naar hun mening moet gebeuren met overige deel. Van de 120 uitgedeelde enquêteformulieren werden er 59 terugbezorgd. Vooral de bloembaken bij café De Sport scoren erg laag, maar ook de andere bakken scoren geen voldoende. De aanleg van drempels wordt al helemaal niet gezien als een optie om de snelheid te matigen, aldus Pro6-raadslid Hennie Beliën. In de enquête valt verder te lezen dat driekwart van de bevraagde personen vindt dat er in het voorste gedeelte van de Grootschoterweg geen bloembakken geplaatst dienen te worden.
Dennis Neijssen is een van hen. “Er wordt inderdaad te hard gereden, maar dat is vooral in de avonduren”, aldus Neijssen, die aan het voorste gedeelte woont. Hij pleit ervoor om de huidige snelheid van 50 km/u ongemoeid te laten. “Dan stroomt het verkeer beter door en proberen automobilisten niet steeds voor te dringen. In het gedeelte waar de plantenbakken nu al staan heb ik al heel wat wilde capriolen gezien. Vooral voor fietsers zijn ze gevaarlijk omdat automobilisten te weinig rekening met hen houden.”
Het enige wat volgens hem echt helpt zijn snelheidscontroles. Die mening is ook straatgenoot Wout Damen toegedaan. De plantenbakken voegen volgens hem niets toe aan de verkeersveiligheid. Van snelheidsremmende paaltjes, zoals die onder meer op het Gravenkasteel in Gastel zijn geplaatst, is hij ook niet gecharmeerd. Damen: “Ik kom regelmatig in Gastel. Daar wint vaak de brutaalste automobilist.”

Powered by Blog Grabber