“Mensen helpen geeft heel veel voldoening”

“Ik vind het erg leuk om mensen te helpen en wegwijs te maken in de Nederlandse cultuur,” aldus Vitali Cvetkovs, vrijwilliger bij het AZC in Budel. “Ik ben zelf in 1992 naar Nederland gekomen vanuit de…“Mensen helpen geeft heel veel voldoening”

13-04-2019 12:12 – Ingezonden door Redactie

“Ik vind het erg leuk om mensen te helpen en wegwijs te maken in de Nederlandse cultuur,” aldus Vitali Cvetkovs, vrijwilliger bij het AZC in Budel. “Ik ben zelf in 1992 naar Nederland gekomen vanuit de Sovjet Unie en wil nu graag anderen helpen om zich thuis te voelen in Nederland.” In mei 2014 opende de deuren van het Asielzoekerscentrum aan de Randweg Zuid in Budel. Doorheen de jaren werden er al heel wat mannen, vrouwen en gezinnen opgevangen die vanwege oorlog of andere omstandigheden moesten vluchten uit hun eigen land. Het AZC voorziet niet enkel opvang voor deze mensen, maar ook kleding, maaltijden en dagbestedingen. Woonbegeleider Johan Vliegen: “Om alles vlot te laten verlopen en in alle noden te kunnen voorzien, doen we een beroep op enthousiaste vrijwilligers. Die zijn dus altijd van harte welkom hier!”

De sfeer op het domein van het AZC is erg gemoedelijk. Mensen, van allerhande nationaliteiten en met diverse achtergronden, begroeten elkaar en zijn op weg naar hun verblijf of naar een van de vele recreatieruimtes. Het AZC voorziet dan ook in tal van dagbestedingen. “We hebben een divers aanbod, uiteraard binnen de mate van onze mogelijkheden,” legt Johan uit. “Zo hebben we onder andere een werkplaats waar men terecht kan voor het herstellen van fietsen.” Ook hier is een vrijwilliger druk in de weer, samen met enkele bewoners van het AZC. Joop van Stiphout uit Maarheeze legt uit: “Ik ben nu sinds enkele maanden aan de slag hier op vrijwillige basis en ik doe dit met veel plezier. En ook al beheersen de bewoners niet allemaal de Nederlandse taal: we hebben een mond, twee handen en een stel hersenen waarmee we perfect kunnen communiceren!” Joop geeft ook aan dat hij al erg prettige contacten heeft gelegd met diverse bewoners. “Bovendien haal ik veel voldoening uit het feit dat ik mensen iets kan bijleren en vooruit kan helpen. Heel wat verplaatsingen, niet enkel op het terrein van AZC zelf maar ook naar de nabijgelegen supermarkten gebeuren op de fiets. Daarom is het erg belangrijk dat de fietsen in orde zijn.” Iedere maandag is Joop aanwezig en wordt de werkplaats geopend. Het bestuur bekijkt namelijk in samenspraak met de vrijwilligers welke tijdstippen en welke activiteiten het beste passen. Maar er zijn nog meer activiteiten die het AZC biedt aan zijn bewoners. “Zo is er de recreatieruimte waar men terecht kan voor een partijtje tafelvoetbal, ene potje biljart of een spelletje schaak,” gaat Johan Vliegen verder. “En dan is er ook nog een computerruimte, bibliotheek, café mundial, sporthal, kledingwinkel,… Het is wel zo dat heel wat activiteiten afhankelijk zijn van vrijwilligers, want er moet altijd iemand aanwezig zijn die begeleiding biedt, de materialen beheert, de mensen helpt en wegwijs maakt, klaar staat wanneer er vragen zijn,… En daarom zijn we steeds op zoek naar mensen die zich hiervoor willen inzetten.”

In de recreatieruimte treffen we Vitali. Ook hij is al enkele maanden als vrijwilliger actief en doet dit zichtbaar met veel plezier. “Ik woon al sinds 1992 in Cranendonck nadat ik moest vertrekken uit de Sovjet Unie. Ik weet dus als geen ander hoe het is om te integreren in een nieuw land. Het onder de knie krijgen van een nieuwe taal en een nieuwe cultuur is niet evident. Daarom geeft het mij veel voldoening om te weten dat ik nu ook mijn steentje kan bijdragen om de integratie van deze mensen op een fijne manier te laten verlopen.” Ondertussen deelt Vitali twee biljartstokken uit zodat enkele mannen een potje biljart kunnen starten. Een van de belangrijkste taken van de vrijwilligers is het toezicht houden en het begeleiden van de bewoners tijdens de activiteiten. “Natuurlijk laten we nieuwe vrijwilligers niet aan hun lot over,” legt Johan uit. “Want de eerste keren loopt er altijd iemand van ons team mee om kennis te maken met het reilen en zeilen van de werkingen. Nieuwe vrijwilligers mogen tijdens een eerste gesprek zelf aangeven waar ze zich het liefst voor willen inzetten. Ook moeten ze een VOG kunnen neerleggen, een Verklaring Omtrent het Gedrag. Daarna kijken we naar de mogelijkheden qua uren en activiteiten.”

De activiteiten en de mogelijkheden die binnen het AZC georganiseerd worden zijn van groot belang voor de bewoners. Dit biedt hen namelijk heel wat kansen om, op verschillende manieren, kennis te maken met de Nederlandse taal en gebruiken. Tevens zorgt het voor een zinvolle dagbesteding en geeft het structuur aan de dag, iets wat onmisbaar is voor het welbehagen van mensen. Momenteel is het AZC op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Wil je weten voor welke activiteiten? Kijk dan snel op pagina … voor alle info!

Powered by Blog Grabber