Neos Pelt bezocht Zeeland

Op een mooie donderdagmorgen trokken 49 blijgezinde (zijn we dat niet altijd?) Neos-Pelt-leden eens te meer over onze noordelijke landsgrens richting Zeeland (in 2018 verkozen tot mooiste provincie van…Neos Pelt bezocht Zeeland

16-04-2019 13:43 – Ingezonden door Redactie

Op een mooie donderdagmorgen trokken 49 blijgezinde (zijn we dat niet altijd?) Neos-Pelt-leden eens te meer over onze noordelijke landsgrens richting Zeeland (in 2018 verkozen tot mooiste provincie van Nederland!).
Eens Turnhout voorbij doemde reeds de eerste file op. Het was voor velen een bijzonder aangename ervaring dat we die file – gevormd door een stilstaand “rijdend magazijn” – via de taxi en bus-strook met de glimlach konden voorbijrijden zodat we uiteindelijk toch netjes op tijd in Kruiningen arriveerden voor de noodzakelijke koffiestop. Hier werden we vergast op een typisch gebak – de bolus – zoet en kleverig en te verorberen met gebruik van duimen en vingers waarna deze op spreekwoordelijke wijze afgelikt mogen worden. We kregen ook nog een film te zien over de mosselvisserij, Zeeuwse oesters en kreeften.
Daarna bracht de bus ons naar Yerseke, waar we samen met een gids een zicht kregen op de kade, de oesterputten en de Oosterschelde. Yerseke beschikt over de enige mosselveiling in Nederland. We ontmoetten hier ook nog een dubbelganger van Jan de mosselman (de enige echte is van Scheveningen).
Het middagmaal genoten we bij De Boei, een restaurant aan de oude landbouwhaven van Wolphaartsdijk in de buurt van het Veerse meer.
Dan vertrokken we met de gids in de bus, naar Colijnsplaat. Vanaf de dijk hadden we een prachtig zicht op de Oosterschelde en Zeelands’ trots: ‘de Zeelandbrug’. Via deze brug reden we langs Zierikzee en door het prachtig natuurgebied ‘De Tureluur’.
De gids gaf ons een inzicht in de problematiek van het overstromingsgevaar in tijden van hoge waterstanden en stormvloed. In 1950 werd begonnen met een meerjarenplan maar na de watersnoodramp van 1953 waarin 1853 mensen het leven lieten werd noodgedwongen een versnelling hoger geschakeld. Het resultaat kunnen we vandaag zien in de Deltawerken waarin de Oosterscheldekering één van de grootste waterbouwwerken ter wereld is. Op weg naar huis hielden we nog halt in het mooie stadje Goes waar we konden genieten van wat vrije tijd. Het was een mooie dag in de mooiste provincie van Nederland.

Powered by Blog Grabber