Waar kun je ze nog vinden, de echte helden?

Op zondag 7 april organiseert Openluchtmuseum Eijnderhoof een demonstratie van oude ambachten. De echte vakman is tegenwoordig met een loep te vinden. De jeugd kiest liever niet voor het ambacht maar probeert…Waar kun je ze nog vinden, de echte helden?

13-04-2019 12:14 – Ingezonden door Redactie

Op zondag 7 april organiseert Openluchtmuseum Eijnderhoof een demonstratie van oude ambachten. De echte vakman is tegenwoordig met een loep te vinden. De jeugd kiest liever niet voor het ambacht maar probeert een weg te vinden in beroepen met een modieuze naam, een vage toekomst. Eigenlijk onder het mom: de beroepen van vandaag zijn over 5 jaar zeker anders. Daarin hadden we een kleine honderd jaar geleden minder zorgen om. Tijden veranderen.

Vooral in deze tijd van massaproductie en automatisering lijkt de belangstelling voor de ambachtsman en het ambachtelijk product alleen maar toe te nemen. Dat is niet zo vreemd, want in de huidige productie gaat het steeds minder om het echte ouderwetse ambacht en  zijn de medewerkers vaak onderdeel geworden in een niet meer te overzien grootschalig proces. Door minder handjes proberen we de uitvoerende taken sneller en goedkoper uit te voeren door machines, aangestuurd door digitale systemen. Soms hunkeren mensen toch nog naar dat gevoel van voldoening om vol trots te kunnen zeggen “ kijk, dat heb ik gemaakt “. Dat is het gevoel dat je krijgt als je een bezoek brengt aan Eynderhoof!  

In het Limburgs openluchtmuseum Eynderhoof kennen we ze nog voldoende: mannen en vrouwen die met liefde en toewijding een – soms eeuwenoud – beroep uitoefenen. Ze praten er met veel plezier over maar demonstreren ook graag het vak aan de vele gasten die het museum ook dit jaar weer hoopt te ontvangen. Altijd bedrijvigheid, dus veel te zien, te beleven en te bewonderen voor de kleine en de grote gasten.  Een bezoek aan deze uniek plek in Nederweert Eind wordt een belevenis voor het hele gezin.

Veel van de oude ambachten zijn ook deze zondag weer in bedrijf. In zagerij “Bi-j Maantje “ worden grote eiken bomen in de lengte doorgezaagd tot planken en balken die het museum weer gebruikt voor de bouw van nieuwe projecten of het onderhoud van de bestaande gebouwen. De bakkers bakken op ambachtelijke wijze de inmiddels befaamde brood- en koekproducten met een eerlijke smaak van vroeger. Even uitrusten op het terras of in de herberg genieten van koffie met eigen gebakken vlaai.

Eynderhoof, niet het grootste maar zeker het leukste museum van Limburg, is geopend op dinsdag- woensdag-, vrijdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.
Meer informatie over de vele mogelijkheden en activiteiten van het museum bezoek de website www.eynderhoof.nl

Powered by Blog Grabber