Winnaars ‘Het Beste Idee 2019’ bekendgemaakt  

Op 28 maart jl. is tijdens een feestelijke bijeenkomst op het Augustinianum in Eindhoven voor de negende keer de winnaar van ‘Het Beste Idee’ bekendgemaakt. 45 vwo-leerlingen van het Augustinianum zijn…Winnaars ‘Het Beste Idee 2019’ bekendgemaakt  

12-04-2019 12:19 – Ingezonden door Redactie

Op 28 maart jl. is tijdens een feestelijke bijeenkomst op het Augustinianum in Eindhoven voor de negende keer de winnaar van ‘Het Beste Idee’ bekendgemaakt. 45 vwo-leerlingen van het Augustinianum zijn de afgelopen maanden bezig geweest met het volgende vraagstuk: Bedenk een nieuw of verbeterd product dat vergroening onder de aandacht brengt van verantwoordelijken voor openbaar groen.  
De ideeeënwedstrijd vond dit jaar plaats in samenwerking met opdrachtgever De Groene Stad. De prijs werd uitgereikt door Jan van der Meer, wethouder van duurzaamheid en openbare ruimte in Eindhoven.

Met hun ‘Stoflicht’ wonnen Pieter, Annelies, Florieke en Carleijn ‘Het Beste Idee 2019’. Het bord, dat aan lantaarnpalen gehangen kan worden, geeft door middel van fijnstofmeting de luchtkwaliteit op een bepaalde plek in de stad aan. De oplossing bij te veel fijnstof in de lucht: meer groen! Met de fijnstofmeter, de processor met Bluetooth en de app gegevens worden verzameld, waarmee een actie die een positief effect heeft op luchtkwaliteit kan worden ondersteund.  
Naast het winnende product, ontwikkelden leerlingen een pakket voor burgers die willen strijden voor meer groen in hun gemeente. Het onderwijst door middel van een handleiding, flyer en website een geïnteresseerde burger hoe ze hun doel, vergroening van de stad, kunnen bereiken. Ook werd een product ontwikkeld dat de status van ‘groen’ in een bepaalde omgeving meet en berekent.  

Meer groen
Groen in de stad biedt meer dan alleen een fraai uitzicht. Een groene omgeving verhoogt de kwaliteit van ons leven: patiënten herstellen sneller, inwoners van groene buurten doen minder vaak een beroep op zorgfaciliteiten, werknemers van bedrijven en leerlingen van scholen in een groene omgeving voelen zich prettiger en presteren beter.
Meer groen kan bijdragen aan het verminderen van wateroverlast en andere schade door klimaatverandering. Bovendien ligt de waarde van woningen in een groene omgeving hoger en draagt groen bij aan het behoud van biodiversiteit.
Tenslotte blijkt de aanwezigheid van groen bij te dragen aan meer veiligheid en minder verloedering in de woonomgeving.

De vijf winnaars van 2019:
1. Het Stoflicht:  ?Het Stoflicht kan in veel opzichten vergeleken worden met de borden die aan lantaarnpalen hangen en een bestuurder wijzen op de snelheid van zijn voertuig. Echter, het Stoflicht geeft door middel van fijnstofmeting de luchtkwaliteit aan op een bepaalde plek in een stad. Het idee is eenvoudig: Groen? Goed bezig. Maar Rood betekent te veel fijnstof in de lucht. Het Stoflicht geeft ook de oplossing: meer groen! Voor meer informatie wordt direct verwezen naar de website van De Groene Stad. Het bord valt op en zet aan het denken. Op deze manier genereert het Stoflicht zowel direct als indirect aandacht bij verantwoordelijken voor groen. Daarnaast worden met de fijnstofmeter, de processor met Bluetooth en de app gegevens verzamelt waarmee een actie die een positief effect heeft op luchtkwaliteit kan worden ondersteund. ?
2. Plan G:  ?Plan G is een gids voor burgers die willen strijden voor meer groen in hun gemeente. Het pakket onderwijst door middel van een handleiding, flyer en website een geïnteresseerde burger hoe ze hun doel, vergroening van de stad, kunnen bereiken. Met behulp van Plan G kan men zoveel mogelijk burgers bij hun project betrekken. Het geeft inzicht in de lokale politiek en begeleidt actieve burgers tijdens het opzetten en onderhouden van een project en het leveren van maatwerk. Hiermee zorgt Plan G voor een gegarandeerd positief resultaat: namelijk meer groen in de stad. ?
3. Koen Groen: ?Koen Groen is een pop die ‘behangen’ met meetapparatuur in de vorm van smartsphones gebruikt kan worden om de status van ‘groen’ in een bepaalde omgeving te meten en te berekenen. Koen is een hip en tastbaar ontwerp. Met behulp van Koen, die eenvoudig neergezet kan worden op willekeurige openbare locaties, en de apps Streetview, Geluidsmeter en Luchtkwaliteit, worden verantwoordelijken voor groen direct met de neus op de feiten gedrukt. Koen geeft echter niet alleen een beeld van de huidige status op een bepaalde plek maar laat ook zien wat het effect is als er meer groen in die omgeving wordt aangelegd. Kortom, een tot de verbeelding sprekend product dat zowel de problematiek van te weinig groen als het effect van meer groen toont en daarmee het belang van groen in een omgeving direct inzichtelijk maakt. ?
4. Plant-pixels: ?Plant-pixels is een concept waarmee met planten een afbeelding kan worden gemaakt op een muur zoals een logo. Daarnaast kan er ook reclame in worden verwerkt. Een mooie combinatie van een eigentijds ontwerp en de directe en indirecte introductie van meer groen in de omgeving. Plant-pixels beschikt over een uniek en doordacht bewateringssysteem en vraagt daarmee om weinig tot geen onderhoud. Plant-pixels vraagt dus zelf om aandacht voor groen maar draagt hier ook zelf aan bij. ?
5. WalkINg Green:?WalkINg Green is een doorzichtige stoeptegel waaronder gras kan groeien. De tegel geeft het voordeel van een bestrating maar geeft daarnaast ruimte voor meer groen in de stad. Met hun slogan “Tegels eruit en groen erin’, wordt een futuristisch idee van een groene winkelstraat of onzichtbaar wandelpad gecreëerd. De hoogte van de tegel maakt het mogelijk om het gras eronder te maaien. Daarnaast kan op de tegels reclame of informatie worden geprojecteerd. De WalkINg Green is een hip, creatief en eigentijds product dat passend in een modern stadsbeeld aandacht vraagt voor groen. ?
Door het hoge niveau van de inzendingen, had de jury er dit jaar een hele kluif aan om een winnaar te kiezen. Het Augustinianum is trots op alle deelnemers en feliciteert hen allemaal met dit mooie resultaat!

Powered by Blog Grabber