Groene metamorfose voor schoolplein De Schatkist

BUDEL – Dankzij de subsidieregeling ‘Schoolplein van de toekomst’ worden er niet alleen natuurlijke speel- en waterelementen aangelegd, maar worden er ook bomen, struiken en zelfs groenten geplant. De Schatkist is de honderdste school in Noord-Brabant die aan de slag gaat met deze provinciale subsidie, die in het leven is geroepen om basis- én middelbare scholen gezonder, klimaatbestendiger, natuurlijker, avontuurlijker te maken. Volgens schooldirecteur Huub Compen is de groene metamorfose hard nodig: “We hebben afgelopen zomer nog ervaren hoe warm het hier kan worden. Ook tegen de hekken en muren komt beplanting. Daarnaast komen er onder meer bomen en natuurlijke speeltoestellen op het schoolplein te staan, zodat er meer leven in de brouwerij komt.”

De vergroening van het schoolplein moet tevens zorgen voor een betere afvoer van het regenwater. Zo worden er onder meer ringleidingen en een wadi aangelegd. Hierin kan het overtollige regenwater worden opgeslagen. Door het verwijderen van stoeptegels kan het regenwater beter in de grond kan zakken. De oude stoeptegels worden onder meer hergebruikt voor het aanleggen van zitranden voor de buitenklas. 

De leerlingen van De Schatkist worden intensief bij het project betrokken. “Het ontwerp is samen met de leerlingen tot stand gekomen. Zij hebben meegedacht over de inrichting van het schoolplein”, zegt lerares Imke Lammers. Op het wensenlijstje van de kinderen staan onder meer natuurlijke goals van wilgentakken, stapstammen, moestuinbakken, groene verstopplekken, een klimboom en een vogelnestschommel. Door gebruik te maken van natuurlijke materialen, zoals boomschors in de plaats van rubberen tegels, en het plaatsen van bijenhotels, wordt het schoolplein ook voor insecten en andere dieren een prettige omgeving om te verblijven. Het schoolplein wordt zelfs iets groter doordat er een reststrook aan het terrein wordt toegevoegd.

De Schatkist is de honderdste school die gebruik maakt van de provinciale subsidieregeling. Daardoor kreeg de start van het project een feestelijk tintje. Onder anderen Henri Swinkels (gedeputeerde Provincie Noord-Brabant), Lex Huijbers (waarnemend watergraaf Waterschap De Dommel), Marcel Lemmen (wethouder gemeente Cranendonck) waren op donderdag 11 april aanwezig bij de aftrap.

Het startsein werd gegeven met behulp van een speciale waterfiets. Door flink op de pedalen te gaan staan liet een van de leerlingen de nodige alarmbellen en trommels afgaan. 

Daarna kreeg de school een schatkist met lesmaterialen overhandigd. Hiermee worden de leerlingen bewust gemaakt van de gevolgen van klimaatveranderingen. Ook kregen alle kinderen als cadeau een plantje mee naar huis met als opdracht deze te planten op de plek van een stoeptegel.

Met de subsidieregeling ‘Schoolplein van de toekomst’ hebben de provincie Noord-Brabant, de Brabantse waterschappen, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het IVN en het interbestuurlijk programma Jong Leren Eten, de krachten gebundeld. 

“We zijn precies een jaar bezig. Daarin hadden we vijftig aanvragen van scholen verwacht. Het zijn er echter twee keer zoveel geworden”, zegt gedeputeerde Henri Swinkels. Er is nog budget beschikbaar voor 150 schoolpleinen.

Met onder meer een sponsorloop en flessenactie hebben de leerlingen van De Schatkist ook zelf geld ingezameld voor het nieuwe schoolplein. De gemeente Cranendonck doet met 100.000 euro een flinke duit in het zakje. De vergroening van het schoolplein past ook bij de plannen om het naast de school gelegen Boudriepark onder handen te nemen. De gemeente wil het park groener maken en de waterhuishouding in het gebied verbeteren.

Door Roy de Leijer