‘Soms komen al mijn kwaaltjes in één verhaal voorbij’

HAMONT – Guus van Winkel woont en werkt deels in België, deels in Frankrijk. In het voorjaar van 2012 bracht ze de bundel ‘Het vlees is zwak’ uit. Zo heet ook de column die eens in de twee weken in dit weekblad verschijnt. Het eerste boek is een verzameling verhalen uit de periode 2009-2012. In ‘Atelier Rosé’, vernoemd naar het schilderatelier van Van Winkel, zijn de beste columns samengevoegd die ze in de laatste zeven jaar voor HAC Weekblad heeft geschreven. Beide bundels zijn uitgegeven door uitgeverij Gopher.

Van Winkel schrijft al jarenlang columns. Eerst voor weekblad De Grenskoerier en vanaf 2009 voor HAC Weekblad. Van Winkel: “Voor De Grenskoerier heb ik 10 tot 15 jaar wekelijks verschillende onderwerpen belicht. Ik heb onder meer geschreven over dialecten, maar bijvoorbeeld ook over fictieve personages.”

In de verhalen voor HAC Weekblad staan haar persoonlijke belevenissen en ervaringen centraal. Op herkenbare en humoristische wijze, en soms met een ondeugende kwinkslag, schrijft Van Winkel over haar rol als oma, Atelier Rosé, waar ze vele uren doorbrengt met schilderen, vakanties in Frankrijk en haar belevenissen tijdens de feestdagen. Van Winkel: “Mijn drie kleinzonen groeien mee met de boekjes. Ze komen steeds terug in de verhalen.”

Ze schrijft verder over alledaagse dingen als kleedkamerstress, de dagelijkse rituelen bij het opstaan, vogels spotten, haar ervaringen met ambtenaren en het stelen van balpennen. Ook het ouder worden komt aan bod. Van Winkel: “Soms komen al mijn kwaaltjes in één verhaal voorbij.”

Alles wat haar raakt of ergert, wordt belicht. Soms laconiek en vluchtig, dan weer met een flinke dosis zelfspot of met gevoel voor finesse. Van Winkel: “Ik ben bijvoorbeeld heel lui en gemakzuchtig, maar dat zijn heel veel mensen. Doordat het juist zo herkenbaar is kost het me geen moeite om dit over mezelf prijs te geven. Ik ben altijd mild. De enige die flink wordt aangepakt ben ik zelf, terwijl andere mensen juist door mij worden gespaard.” 

Ze wordt regelmatig aangesproken door haar lezers. “Mensen spreken me aan in de supermarkt of sturen een e-mail. Dit omdat ze zich in de verhalen herkennen.”

Het schrijven van de columns is een uitlaadklep voor de in Hamont woonachtige Nederbelg: “Het helpt me om stoom af te blazen. Soms is dat nodig.”

Voor HAC Weekblad heeft Van Winkel nog nooit een column overgeslagen. “Het schrijven kost soms wel eens moeite, dan moet ik me er echt toe dwingen. Meestal komen de ideeën echter spontaan binnenvallen. Dat gebeurt vaak als ik met mijn honden in de bossen aan het wandelen ben. Dan hoef ik de tekst thuis alleen maar op te schrijven.” 

De verhalenbundel ‘Atelier Rosé’ is voor 16,50 euro verkrijgbaar bij boekhandel Bruna aan de Markt 9 in Budel of bij het kantoor van HAC Weekblad aan de Bosstraat 76 in Hamont. De bundel kan ook worden besteld via www.gopher.nl en www.bol.com.