Nic Baltazar in cc Palethe over burn-out

PELT – Donderdag 12 april  kwam Nic Baltazar (º1964) in Palethe uitleg en toelichting geven over zijn film Everybody Happy (2016) maar meer nog over het onderwerp waar deze film over gaat: het feit dat veel mensen te kampen hebben met het fenomeen Burn Out. Wat is de reden dat tegenwoordig zoveel mensen daaraan lijden?  

Ongeveer 1 op de 6 Belgen loopt kans op een burn-out. Balthazar: “Het idee voor de film kreeg ik na een persoonlijke ervaring. Op een bepaald moment lag ik slapeloos te woelen in een hotelkamer. Objectief gezien was alles oké. Alles ging me voor de wind en toch was het net niet goed genoeg. Ik dacht ik maak een film over mensen rondom mij die ik over de rooie zag gaan tot ik merkte dat ikzelf met hoge druk op mijn schouders zat. Een stemmetje in mijzelf haalde mij naar beneden en maakte het leven minder aangenaam. Ik ken het maar al te goed. De drang naar perfectie ligt vaak ten grondslag aan een burn-out. Alles moet beter en meer en performanter en efficiënter. Veel mensen lopen vast in een soort van ontevredenheid, het gevoel dat het nooit genoeg is. Als een voetballer de ganse match alleen maar denkt aan scoren dan loopt hij de hele match verloren. Maar gaat hij ontspannen het veld op en denkt hij “het komt wel goed, ik wil een goede voetballer zijn”, dan zal hij scoren. Al vanaf de kleuterklas worden kinderen getest of ze goed genoeg zijn om over te gaan naar de lagere school. Van jongs af aan worden we gestresseerd om het goed te doen. Later in het beroepsleven sta je de ene dag nog gewoon te werken terwijl je de volgende dag moet bellen dat het echt niet meer gaat. Zijn het vervelende collega’s, een veeleisende baas of de werkdruk? Na een paar weken thuis is er echter niets veranderd ook al zijn die factoren allemaal even weggevallen. Wie blijft er dan nog over? Alleen jijzelf. Wij zijn dan onze ergste vijand door te denken dat je iedereen in de steek hebt gelaten terwijl je ook nog denkt dat je niet eens ziek bent. Wij hebben controle over onze geest en niet omgekeerd. Bij sommige mensen echter loopt hun geest weg met hen. Dan is het belangrijk om niet naar het stemmetje van die geest te luisteren maar naar dat van jezelf. Falen mag. We leren het onze kinderen vaak niet meer maar je mag mislukken. Je mág naast het doel schieten want dat is de manier waarop het ooit wel zal lukken om in het doel te schieten. Baltazar trachtte met deze lezing aan te tonen hoe perfectionisme en onze interne criticus mogelijk aan de basis kunnen liggen van een burn-out of depressie. Met de nodige humor, leerrijke tips en grappige anekdotes deed hij pogingen om tot een dieper inzicht te komen. Iedere bezoeker zal er wellicht zijn of haar voordeel mee kunnen doen, nu of wie weet in de toekomst. De film Everybody Happy won trouwens de prijs voor beste regie op het Festival des films du monde de Montréal in 2016.