Annette voortaan gediplomeerd molenaar. Wie volgt?

HAMONT – De molenaars van de Napoleonsmolen slaan niet alleen olie, pletten niet alleen graan, malen niet alleen meel en geven niet alleen rondleidingen. Zij zijn ook bereid om cursisten bij te staan die het vak van molenaar willen leren. Vooral Harry Wijnants spendeert veel tijd om toekomstige molenaars op te leiden. Eén van de cursisten, Annette van der Palen uit Bergeijk, slaagde afgelopen week voor het examen molenaar. Kort voor het examen had HAC Weekblad een gesprek met haar.

Door Evert Meijs

Annette is een aantal jaren geleden op bezoek op de molen van Bergeijk. Ze raakt er aan de praat met een enthousiaste molenaar, totdat die zegt: “Draai maar een keer met me mee op deze molen”.  Pas na wat meer uitdagingen stapt Annette naar de standerdmolen en meldt zich aan. “En zo is het gekomen”, vertelt Annette, die dagelijks werkzaam is in de gezondheidszorg. “Ik zit veel binnen, veel op kantoor, en dit is totáál iets anders. En lekker buiten”, lacht ze, terwijl ze vermeldt dat ze ook niet bang is om vies te worden.

Gilde voor Vrijwillige Molenaars

De gemeente Bergeijk heeft drie windmolens, waarvan er twee in Luyksgestel staan. Eén daarvan –de Grenswachter-  is onder meer bekend vanwege het bijbehorende bakkerijmuseum. De molenaar van deze molen werd ziek en Annette werd gevraagd door collega-molenaar Gerrit Jurgens om daar te gaan helpen. “Zodoende ben ik op de Grenswachter gebleven. Ik begon intussen met de opleiding  voor windmolenaar bij het Gilde voor Vrijwillige Molenaars afdeling Noord-Brabant. Na twee jaar assisteren overleed de molenaar”. Vanaf dat moment draait Annette de molen alleen. De gemeente is blij, want ‘een stilstaande molen lijdt meer dan een draaiende molen’.  Intussen zet Annette de opleiding gemotiveerd voort, tot nu toe.

Vang, gevlucht en kruien

Annette: “Ik ben sindsdien altijd alleen geweest en heb mezelf veel geleerd. Maar ik heb ook stage gelopen in Borkel en Schaft, Eerde en Keldonk. En Harry Wijnants van de Napoleonsmolen is tot op heden mijn instructeur in Hamont. Geweldige mannen allemaal, óók de Hamontse mulders! “ Haar persoonlijke coach en instructeur, Geert van Stekelenburg uit Asten, geeft uiteindelijk het groene licht om op examen te gaan, voor zowel de theorie als de praktijk. De meesterproef wordt gehouden op de Napoleonsmolen. Op de vraag welke handelingen belangrijk zijn, zegt Annette:  “Het vangen van het gevlucht (het remmen van de wieken) is enorm belangrijk. Maar ook het in de wind kruien (draaien) en de juiste zeilen voorleggen, zijn kritische onderdelen van het examen.”.  Het examen bestaat uit het ‘werken’ met de molen, het vertellen over allerlei onderdelen en functies en tenslotte is er een gesprek over allerlei soorten molens, over het weer en allerlei andere aspecten die voor een molenaar belangrijk zijn.

Grenswachter en andere molens

Bij het examen zijn drie examinatoren aanwezig met elk zijn eigen specialisatie. Een notulist legt alles zorgvuldig vast. “Ik verwacht dat ik zal slagen”, zegt de kordate vrouw, die haar plekje in de mannenwereld wel heeft veroverd. En wat ze na haar examen wil gaan doen? Annette: “Natuurlijk blijf ik op de Grenswachter, al wil ik wel verder kijken. Maandelijks op een andere molen de fijne kneepjes van het vak leren, lijkt me belangrijk. Of andere soorten molens gaan bezoeken, zoals een houten achtkantige binnenkruier of een wipmolen met vijzel”.  Gelukkig zijn er goede molengidsen in Luyksgestel, en kunnen bezoekers toch op hun wensen worden bediend.

Geslaagd !

Afgelopen vrijdag 12 april was het eindexamen op de koren- en oliemolen van Hamont. Uitslag: Annjette is geslaagd!

De molenaars van de Napoleonsmolen hopen dat ook andere dames en heren die belangstelling hebben, een kijkje komen nemen op de molen. Ze vertellen graag over de mooie hobby die ze hebben. Ben je graag buiten? Houd je van oude ambachten? Heb je altijd al vrijwilligerswerk willen doen waarbij je andere mensen kunt blijmaken? De mulders en de stad Hamont-Achel zullen blij zijn met versterking van het molenaarsteam. Annette is een prachtig voorbeeld van hoe het kan!

Op 12 april legden op de Napoleonsmolen met succes óók Jan Schuddemat, Tony van Tilburg en Rolf Zincken het molenaarsexamen af. Koos van Lieshout slaagde na het examen op de molen in Mierlo.

Wie volgt?