Het Land van Grevenbroek

BUDEL – Op dinsdag 30 april geeft Luk Van de Sijpe een lezing over het Land van Grevenbroek in zaal De Bellevue aan de Maarheezerweg 1 in Budel. De organisatie is in handen van de heemkundekring. De lezing duurt van 20.00 tot circa 22.00 uur en is gratis voor leden. Niet-leden betalen € 2,50.

Het land van Grevenbroek omvatte tijdens de middeleeuwen de gemeenten Hamont, Achel en Sint-Huibrechts-Lille. Slechts weinig bronnen getuigen over de bijzondere territoriale toestand van dit gebied, dat vanaf 1367 voor het eerst als ‘heerlijkheid Grevenbroek’ wordt vermeld. Vermoedelijk is deze heerlijkheid als kloosterbezit van het Sint-Servaaskapittel te Maastricht ontstaan in de 12de eeuw. Tot 1401 was de heerlijkheid Grevenbroek een zelfstandige staat en behoorde het dus niet tot het graafschap Loon. Pas na een (uitgelokte?) grenstwist tussen Achel en Neerpelt, eigende de prinsbisschop van Luik, in functie van graaf van Loon, zich deze heerlijkheid toe. Vanaf toen kon Hamont (naast Peer) als negende of tiende ‘Loonse’ stad betiteld worden.

Luk Van de Sijpe (1957) behaalde zijn graad van Master in de Geschiedenis in 1981 aan de KU Leuven. Hij is voorzitter van de Federatie van Geschied- en Oudheidkundige Kringen van Limburg en voorzitter van de Geschied- en Heemkundige kring ‘De Goede Stede Hamont.’