Toneelvereniging De Kempengalm

BERGEIJK – In het najaar van 2019 is het precies 75 jaar geleden dat toneelvereniging 

De Kempengalm van De Weebosch (gemeente Bergeijk) werd opgericht. Voldoende redenen om hier ruim aandacht aan te geven en daarom deze zomer eens “flink uit te pakken”. De voorbereidingen van een openlucht spektakel op de Weebosch zijn in volle gang. Met heel groot enthousiasme van de leden, vrienden, kennissen, vrijwilligers en diverse instanties zijn de voorbereidingen al vanaf september vorig jaar, gestart. De eerste resultaten zijn al zichtbaar. Het opvoeren van een openluchtspel is voor de Weebosch geen periodieke aangelegenheid en is toch al weer een heel lange poos geleden.

We moeten hiervoor wel vele jaren terug naar het grijze verleden. Het begon allemaal in 1944 als zangvereniging, vandaar de naam “Kempengalm”. Vaak werden serenades gebracht bij zilveren en gouden bruiloften en bij andere feestelijke gelegenheden.

Om de kas te spekken ging men naast het zingen van liederen ook toneelspelen. Redenen genoeg om ook “niet-zangers” te benaderen om mee toneel te gaan spelen. Al snel ontstond in 1945 het plan om in de mooie natuur vlak bij De Weebosch het openluchtspel “Kinderen van ons volk” op te voeren van schrijver Antoon Coolen.

Dit openluchtspel werd een groot succes. Op dit moment bestaat toneelvereniging De Kempengalm uit 33 trouwe leden waarvan er twee al 51 jaar, een 55 jaar en een al 60 jaar lid zijn. Ook de jonge(re) generatie draagt de toneelvereniging – en met succes – een warm hart toe.

Soms kruipt het bloed waar het niet gaan kan. De vereniging zoekt steeds naar nieuwe uitdagingen en wederom staat er een groot openluchtspel op stapel waaraan circa 125 vrijwilligers, 25 figuranten en 24 van onze spelers en speelsters hun inspanningen verlenen.

Het stuk speelt zich af in de zomer van 1965. In het anders zo rustige, in het groen gelegen dorpje en bedevaartsoord van De Weebosch, gelegen vlak nabij de Belgische grens lijken de tijden in snel tempo te gaan veranderen. Spannende tijden van onrust en rumoer breken aan….Charles de Backer (86) , geboren en getogen op De Weebosch is het oudste en nog steeds actieve (ere)lid van de toneelvereniging. In het stuk speelt hij de pastoor van de Weebosch. Een rol die hem op het lijf is geschreven.

Charles de Backer speelt de pastoor van De Weebosch. Hij draagt met zijn respectabele leeftijd de toneelvereniging nog steeds een warm hart toe. Op Charles kan men altijd een beroep doen en hij geeft aan dat het toneelspelen bij zijn familie in de genen zit.

Zijn vader, Frans de Backer, heeft destijds de vereniging mee opgericht en vervulde diverse rollen. Evenals zijn zus Joke (penningmeester en secretariaat) en nog steeds medeverantwoordelijk voor de grime. Zus Lia neemt een aantal jaren de taak als regisseuse op zich.

De jeugd van De Weebosch midden jaren zestig. Het hele gebeuren vindt plaats – hoe kan het ook anders – op het Charles de Backerplein langs de Gerarduskerk op De Weebosch onder de bezielende leiding van Rita Scheelen. Speciaal voor deze gelegenheid heeft zij dit openluchtstuk geschreven. Ook de regie is in haar handen.

Noteer alvast de data: zaterdag 29 en zondag 30 juni a.s. en woensdag 3, zaterdag 6 en zondag 7 juli a.s. Hopelijk zijn de weergoden ons goed gestemd want dit mag u beslist niet missen. Tussentijds zullen we het publiek op de hoogte houden van het verdere verloop van dit schitterende openluchtspektakel.

Foto Toneelvereniging De Kempengalm Weebosch-Bergeijk.