Cursus “Slikken of stikken”

CRANENDONCK – Op dinsdag 14 mei organiseert het Steunpunt Mantelzorg Cranendonck de  cursus: “Slikken of stikken, het signaleren van slikproblemen bij ouderen”. Elke dag eten en drinken we zonder erbij na te denken. Toch is slikken een complexe activiteit. Als we ouder worden kan het slikken moeilijker gaan. Dit heeft vele oorzaken. Slikproblemen worden vaak niet opgemerkt door de omgeving of onderkent door de persoon zelf. 

Problemen bij het slikken geven veel ongemak (denk aan hoesten, je verslikken) maar kunnen ook zorgen voor gevaarlijkere situaties (zoals ernstig verslikken, stikken, longontsteking).  In deze cursus leer je; hoe het gezonde slikpatroon werkt, wat een slikstoornis is, hoe je het kunt signaleren, wat de gevolgen zijn en hoe deze aan te pakken in een stappenplan bij verslikken en stikken. De cursus is naast theoretisch ook praktisch opgezet. De cursus is bestemd voor mantelzorgers én vrijwilligers die bijvoorbeeld actief zijn bij een eetpunt. De cursus is gratis!

De docent is Pamela van Schijndel, logopediste en praktijkhoudster van Logopedie Mondig in Veldhoven. De cursus is dnsdag 14 mei van 19.30-21.00 uur  in Huiskamer Buuls Zitje aan de Dr. Anton Mathijsenstraat 32 te Budel. Aanmelden kan via www.cursushuys.nl óf neem contact op met het Steunpunt Mantelzorg Cranendonck, Frank Toonen 0031 6-39844550 of stuur een berichtje naar franktoonen@cordaadwelzijn.nl