Budels paasvuur in afgeslankte vorm

BUDEL – Dit jaar was het tot op het laatst spannend of het paasvuur doorgang zou kunnen vinden. In veel plaatsen, vooral in het Oosten van het land, werden de traditionele paasvuren door gemeenten verboden vanwege het risico op een natuurbrand. Na overleg op zaterdagochtend tussen de gemeente Cranendonck, Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost (VRBZO) en JCB ging het licht alsnog op groen voor het Budelse vreugdevuur. Wel werden er in goed overleg extra veiligheidsmaatregelen genomen. Zo is de berg, die is opgebouwd uit snoeiafval, takken en vooral kerstbomen, zaterdag flink afgeslankt. De afmetingen werden teruggebracht tot tien bij tien meter. Met een maximale hoogte van vijf meter ‘piekte’ de hoop ook minder hoog dan voorgaande jaren. Ook werden giertonnen met water van stal gehaald om het omliggende terrein van de brandstapel nat te houden.

De stichting had het extra werk er graag voor over. “We zijn superblij dat het paasvuur door kon gaan”, zegt voorzitter Rens Cardinaal.

Zaterdagavond kort na acht uur, met op de achtergrond de ondergaande zon, werd de paasbult met gasbranders aangestoken. 

Door de droogte kostte het heel wat minder moeite dan andere jaren om het vuur op gang te krijgen.

De onzekerheid rondom het al dan niet doorgaan van het paasvuur heeft het evenement dit jaar de nodige extra media-aandacht bezorgd. Medeorganisator Joep van Cranenbroek: “Een verslaggever van De Telegraaf is vanavond aanwezig en Omroep Brabant was vanmorgen bij de inspectie van de brandstapel aanwezig.”

De organisatie plukte ook de vruchten van de late paasdagen. Het was zaterdag heerlijk weer. Van Cranenbroek: “Het is echt festivalweer. Vorig jaar was het terrein nat en regende het waardoor veel mensen in de tent stonden weer.”

Door Roy de Leijer