Koninklijke onderscheidingen 2019

CRANENDONCK – Op 26 april 2019 reikte burgemeester Roland van Kessel aan zes inwoners uit Cranendonck een Koninklijke onderscheiding uit. Dit jaar was er sprake van extra bijzondere onderscheidingen. De heer Fijneman werd Officier in de Orde van Oranje Nassau. Ook speciaal is de decoratie voor mevrouw Verrest-Huinen, zij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Commandeur, de heer Van Meijl, de heer Kissen en de heer van den Broek zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Fotograaf Jos Meusen zette de gedecoreerden op de foto.  

Rob Fijneman, Maarheeze 

Rob Fijneman, Maarheeze
Onderscheiding: Officier in de Orde van Oranje-Nassau.
De heer Fijneman is sinds 1986 werkzaam bij KPMG Advisory, waar hij sinds 1997 partner is. Daar houdt hij zich specifiek bezig met vraagstukken op het gebied van IT-audit, financial audit en ICT compliance en governance. Ook is hij head of advisory en lid van de Raad van Bestuur en bekleedde hij de functie van interim CEO. Sinds 1997 is de heer Fijneman verbonden aan de Economische Faculteit, departement Accounting & Auditing van de Tilburg University, waar hij in 1999 promoveerde op het ontwikkelen van een “common body of knowledge” voor accountants op ict-gebied. Al 20 jaar bekleedt hij de functie van academie director van de opleiding Executive Master of IT-Auditing van de TIAS School for Business and Society in Tilburg (verbonden aan de Tilburg University en de Technische Universiteit Eindhoven). Dankzij de heer Fijneman is de opleiding uitgebouwd tot een florerende en toonaangevende opleiding in Nederland. Zo zorgt hij voor een hoogstaand kwalitatief programma en zet zich in voor een jaarlijks evenement voor studenten en alumni. Mede door zijn kennis van de markt en van onderwijs weet hij een brug te slaan tussen de theoretische en praktische inzichten. De heer Fijneman heeft zich ontwikkeld tot een van de bekendste wetenschappers op het gebied van IT-auditing en zet zich in voor het promoten en uitdragen van het belang van het vak. Dit wordt als zeer belangrijk gezien in het kader van toegenomen digitalisering. Naast zijn functie is de heer Fijneman jurylid van de Young Captain Award, een platform voor Nederlands zakelijk toptalent. 

Lous Verrest-Huinen, Maarheeze

Lous Verrest-Huinen, Maarheeze
Onderscheiding: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Naast haar werk als onderwijzeres aan de St. Josephschool in Maarheeze en later lerares Frans aan de Mavo in Asten, staat het leven van mevrouw Verrest-Huinen grotendeels in het teken van vrijwilligerswerk. Zij was redactielid van het kerkblad van de parochie Sint Gertrudis in Maarheeze en vrijwilliger bij het Regionaal Instituut Cultuur- en Kunsteducatie in Weert. Later kwamen daar ook diverse werkzaamheden voor Stichting Land van Horne en de landelijke patiëntenvereniging Hematon (voorheen Lymfklierkankervereniging Nederland) bij. Voor deze organisaties zet zij zich met hart en ziel in, meerdere dagen per week. Voor Land van Horne is zij bijvoorbeeld actief in de werkgroep Geestelijke verzorging en voorzitter van de thuisraad (voorheen cliëntenraad) van Marishof in Maarheeze. En voor Hematon verzorgt zij gastlessen voor studenten, organiseert zij informatieavonden, verwelkomt zijn nieuwe leden, vertegenwoordigt zij de vereniging in “Huis van de Zorg” in Limburg, initieert en coördineert zij vrijwilligersactiviteiten, en ga zo maar door… En dit alles doet zij vanuit grote betrokkenheid en met oog voor de behoefte van de mensen voor wie zij zich inzet. 

Jaap Commandeur, Maarheeze

Jaap Commandeur, Maarheeze
Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Commandeur, door vele bekenden ook wel “Meneer Kamersven” genoemd, is al meer dan 30 jaar het gezicht van het Landgoed Kamersven. Eerst als bosbeheerder in het bestuur en daarna als ondersteuner van het bestuur met allerlei activiteiten, zowel op technisch gebied als in het bosbeheer. Kenmerkend is zijn verschijning in rode overall op zijn “Kamersven”-trekker. De heer Commandeur is al jaren actief lid en vrijwilliger bij het IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) en was medeoprichter en voorzitter van de Werkgroep AED in Maarheeze. Jarenlang verzorgde hij de trainingen aan de vrijwilligers. En dat voor een groot deel naast zijn baan als consultant logistiek. Met zijn handigheid staat hij altijd klaar voor iedereen: “Wat zijn ogen zien, kunnen zijn handen maken”, zeggen bekenden over de heer Commandeur. 

Bert Kissen, Budel-Schoot


Bert Kissen, Budel-Schoot
Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Al heel jong raakte de heer Kissen betrokken bij Jong Nederland in Budel. Een jeugdvereniging opgericht door zijn vader en enkele vrienden. Eerst werd hij lid, daarna hopman, kampleider, voorzitter, bestuursvoorzitter, en -nu nog steeds- adviseur. Altijd met maar één doel: het belang van de opgroeiende jeugd van Budel-Schoot. Toen de heer Kissen in Budel-Schoot kwam wonen, nam hij het initiatief om een buurtvereniging op te richten. Deze vereniging heeft hij jarenlang voorgezeten. De zeskamp die de buurvereniging jaarlijks organiseerde was mede dankzij zijn inzet een groot succes. De heer Kissen bedacht de spellen, maakte de bouwtekeningen en verzorgde mede de bouw. Vanwege de hobby van zijn vrouw, acteren, kwam de heer Kissen in aanraking met toneelvereniging Katholieke Nederlandse Vrouwen Beweging. Daar was hij zo’n 18 jaar lang regisseur, souffleur, toneelmeester en decorbouwer. Door deze werkzaamheden raakte hij ook betrokken bij de bonte avonden van de CV De Pintewippers. Zo kwam het dat hij jarenlang regisseur, souffleur, toneelmeester, decorbouwer, licht- en geluidsman én eindverantwoordelijke was van de bonte avond in het carnavalsseizoen van De Pintewippers in Gastel. Momenteel is de heer Kissen nog actief als vrijwilliger bij Stichting Jeugdbelangen en zorgcentrum Mariënburght in Budel. 

Jos van den Broek, Budel

Jos van den Broek, Budel
Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Al vanaf 1981 is de heer Van den Broek vrijwilliger bij de Parochie H. Cornelius Cranendonck (en rechtsvoorganger) in Budel. Als koster, lid van de werkgroep Eerste Communie, (rouw)acoliet, collectant bij de eucharistieviering en Kerkwacht, of voor het verrichten van hand-en-spandiensten of het (mede) organiseren van de jaarlijkse bedevaart naar Kevelaer: de kerk kan op hem rekenen. Ook op andere gebieden was de heer Van den Broek altijd bereid om te ondersteunen. Zo is hij ruim 25 jaar vrijwilliger geweest bij CNV Vakmensen, was hij jarenlang vrijwilliger voor het Oranje Comité in Budel en vrijwilliger bij Harmonie Eendracht Maakt Macht. Bij de harmonie was hij vaandeldrager en medeorganisator van diverse activiteiten en evenementen, waaronder de Buulse Proms. Na zijn pensioen werd de heer Van den Broek vrijwilliger bij Zorgcentrum Mariënburght in Budel. Hier ondersteunt hij bij allerlei klussen en verzorgt hij de aankleding in de kerstperiode. Ook staat de heer Van den Broek voor iedereen in zijn omgeving klaar om te helpen of iets te maken wat kapot is.

Wil van Meijl, Budel-Schoot 

Wil van Meijl, Budel-Schoot
Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Ruim veertig jaar zat de heer Van Meijl in het onderwijs. Hij was zowel leraar als adjunct-directeur op basisschool De Boogurt in Budel. Naast zijn werk is de heer Van Meijl al sinds 1978 vrijwilliger in verschillende functies. Zo is hij secretaris, penningmeester en voorzitter van het Gemengd Zangkoor Budel-Schoot. Voor deze vereniging zet hij ook de liedjes op papier, is hij betrokken bij het vernieuwen van het repertoire en het mede-organiseren van de jaarlijkse uitjes. Daarnaast is de heer Van Meijl al jaren actief voor badmintonvereniging ‘BC Budel’. Hier was hij eerder penningmeester en momenteel nog steeds competitieleider, vertrouwenspersoon en begeleider van nieuwe leden. Hij steekt er veel energie in om de jonge leden zich op hun plek te laten voelen. Tot slot van rekening beheert hij ook de website van de badmintonvereniging. Ook buurtvereniging Klein Schoot kan op hem rekenen. Hij helpt bij het inzamelen van oud papier en ondersteunt het bestuur in verschillende taken.