Bijzondere tentoonstelling in het Waalres museum

WAALRE – In het Waalres Museum te Waalre (tussen Valkenswaard en Eindhoven) loopt nog tot 30 juni de expositie ‘100 jaar Brabantia, een bewogen geschiedenis’. De laatste decennia van de vorige eeuw pendelden dagelijks vele touringcars met werknemers, grensarbeiders dus, vanuit de Belgische grensgemeenten naar Eindhoven, Valkenswaard, Aalst-Waalre,… Bij bedrijven als Philips, Daf, Willem II, enz. kon men vaak sneller of beter werk vinden dan in de eigen regio. Brabantia was ook een van die bedrijven. Dit bedrijf was middelgroot en ook reden er vanaf eind jaren ’60 al busjes met werknemers vanuit Hamont- Achel en Neerpelt. Belgische werknemers waren in Nederland over het algemeen erg gewild vanwege hun werkijver, aldus een personeelschef uit die tijd. Brabantia, in Nederland bijzonder succesvol, werd later ook in België bekend vanwege de degelijke producten en mooie vormgeving (wie heeft er niet een strijktafel, pedaalemmer of kurkentrekker van dit merk in huis). De fabriek werd opgericht in 1919 door Johannes van Elderen en viert dit jaar dus groot feest. Het bedrijf is nog steeds volledig in handen van de familie van Elderen. Brabantia werkte begin vorige eeuw ook vaak samen met Philips en de sigarenindustrie. Men maakte onder andere behuizingen voor Philips radio’s en sigarenblikken. Na WO II ontstond er een grote vraag naar gebruiksvoorwerpen maar doordat er een schaarste was aan grondstoffen maakten ze nieuwe producten van ‘oorlogsafval’ zoals bijvoorbeeld drinkbekers van gebruikte melkblikjes. In de jaren ’70 en ’80 kende het merk een groot succes door de producten te voorzien van een decor. Het meest succesvolle was ‘Patrice’. Een decor van bruine en fuchsia bloemen op een oranje achtergrond. Het is ontworpen in 1969 door Patricia van Uden en werd een seventies-icoon. Consumenten die iets met dat decor hadden aangeschaft wilden ook graag alle andere producten met datzelfde decor in hun keuken hebben. Als eerbetoon aan die tijd is er een beperkte serie met deze bedrukking opnieuw in productie genomen en werd nu reeds aangeboden op de grote beurzen van Frankfurt en Chicago. Door het ontstaan van de EEG (Europees Economische Gemeenschap, opgericht in 1958) kreeg Brabantia een gigantische afzetmarkt en leverde haar producten in gans Europa. Later is de verkoop wereldwijd uitgegroeid tot in meer dan 70 landen. Aanvankelijk werden de producten gemaakt in een grote fabriek te Aalst-Waalre. Later zijn daar Valkenswaard, Roden, Emmerich (D.), Achel en Overpelt bijgekomen. Deze laatste is momenteel nog de enige fabriek in West-Europa waar de producten gemaakt worden. Het centraal distributiecentrum is hier ook gevestigd. In deze fabriek worden voornamelijk afvalverzamelaars, broodtrommels en voorraadbussen vervaardigd. Het bedrijf was genoodzaakt om delen van de productie over te hevelen naar zowel China als Letland. Doordat het eigen fabrieken zijn met eigen plaatselijk personeel kunnen ze dezelfde kwaliteit blijven garanderen. De ontwikkeling van de producten gebeurt overigens nog steeds vanuit Overpelt. De laatste jaren werkten er ongeveer zo’n 1.000 mensen bij dit bedrijf. In 2016 werd Brabantia winnaar van de Dutch Design Award. Zij voeren duurzaamheid hoog in het vaandel want meer dan 400 producten zijn ‘cradle-to-cradle’ gecertificeerd. Het Waalres Museum met de producten van begin vorige eeuw tot nu is geopend op woensdag, zaterdag en zondag van 13.30 tot 17.00 u en bevindt zich in de Willibrorduslaan 4 te Waalre. www.hetwaalresmuseum.nl