Concert De Achelse Orgelvrienden

ACHEL – Op zondag 12 mei vanaf 15 uur is er in de Abdijkerk van de Achelse Kluis het concert “à la Française.” Een uniek concert waarbij de Franse klanken van het Hurvy orgel gecombineerd worden met die van de Zweedse nyckelharpa. Met muziek van o.a. Marchand, Couperin, Maraix en Rameau. De organisatie is in handen van concertwerkgroep De Achelse Orgelvrienden i.s.m. stadsbestuur Hamont-Achel. 

Wannes Vanderhoeven is leraar muziekgeschiedenis, begeleidingspraktijk en orgel aan het Stedelijk Conservatorium in Mechelen en pianist-begeleider bij het Conservatoriumballet Mechelen. Hij concerteerde in binnen- en buitenland en realiseerde interdisciplinaire projecten rond het orgel, o.a. in samenwerking met zangers, acteurs en dansers. Hij is gespecialiseerd in de uitvoering van 19de-eeuwe harmoniumliteratuur en werkt regelmatig als pianobegeleider voor diverse dansopleidingen.

Didier François studeerde klassieke viool en legde zich later toe op de Zweede nyckelharpa. Daarnaast componeert hij muziek voor film, (muziek)theater, musical of dans. Het is dankzij de techniek van de Belgische violist Arthur Grumiaux, dat Didier François een techniek op punt heeft kunnen zetten voor de nyckelharpa dat gebaseerd is op ontspanning en vloeiende bewegingen. Deze vernieuwende manier van spelen geeft meer bewegingsvrijheid waardoor de muzikant de kwaliteit van zijn klanken kan verdiepen. Bovendien vergroot dit de mogelijkheden om hedendaagse interpretaties te componeren die het repertoire van dit instrument (dat tot nog toe vooral gekend is door de Zweedse volksmuziek), kunnen verbreden. Door omstandigheden is het oorspronkelijk geplande concertprogramma met gregoriaans vervangen. Toegang: 10,00€,  jongeren (-18 jaar): gratis Info: joscorstjens@skynet.be