Rondje tuin in mei met Gert-Jan

Mei, de bloeimaand, met vorig jaar de warmste mei sinds het begin van de historische waarnemingen in 1706. De vogels hebben hun eieren gelegd en met wat geluk zijn de eerste jonkies uitgevlogen. Helaas blijft er vaak maar weinig van over van dit grut. Dus wordt er al snel begonnen met de 2e ronde. Nu de broedtijd in volle gang is, wordt er afgeraden om heggen en struiken grondig te gaan snoeien. Misschien even controleren of er nesten aanwezig zijn, alvorens u het nodig vindt om te gaan snoeien. De vogelliefhebber zal zeker al opgemerkt hebben of er iets huist in zijn of haar tuin. De lente is nu op haar mooist met al die nieuwe kleuren. Vaste planten komen in bloei, helaas heeft de nachtvorst in april hier en daar toch wat schade veroorzaakt. Ondanks maatregelen had onze blauwe regen (Wisteria chinensis) veel bevroren bloemknoppen. Jammer, want het waren er dit jaar liefst 46. Mei is bekend om haar ijsheiligen, een van de oudste begrippen uit de volksweerkunde. Dit jaar van zaterdag 11 mei tot en met dinsdag 14 mei. De IJsheiligen zijn Sint Mamertus, Sint Pancratius, Sint Servatius en Sint Bonifatius. In deze tijd van het jaar, is er kans op nachtvorst, die een gevaar op kan leveren voor diverse gewassen. Vooral oppassen met jonge plantjes en éénjarigen. Diverse bouwmarkten en tuincentra stunten begin mei met éénjarigen. Na aankoop is het misschien raadzaam om ze ’s nacht beschut weg te zetten en zeker nog niet aan te planten in de tuin, indien er kans is op nachtvorst. Veel mensen kweken zelf hun eigen éénjarigen op uit zaad. Op de vensterbank of in een serre. Leuk om te doen en natuurlijk een stuk goedkoper. Eenjarigen zijn er in allerlei kleuren, soorten, maten en vormen. Ze zijn uitstekend geschikt om mooie combinaties te maken. In de volle grond, maar vooral ook in bakken en potten Zij hebben vaak een groot assortiment. Met zelf zaaien ziet men wel het gehele proces van kiemen tot uitplanten in de tuin of op balkon. Bovendien is er op deze manier een extra mogelijkheid om soorten te zaaien die niet of weinig aangeboden worden. . Omdat het toch wat arbeidsintensief is: zaaien, verspenen, oppotten en af harden, kiezen veel mensen ervoor om de soorten direct te kopen bij het tuincentrum in de buurt. Door te kiezen voor eenjarigen heeft men tot aan de eerste nachtvorsten in het najaar een kleurrijke tuin. Eenjarigen bloeien lang en de groeitijd kan verlengd worden door de uitgebloeide bloemen regelmatig te verwijderen. Met de aanplant van eenjarige klimmers, gaat u met de kleuren de hoogte in. Bekende soorten zijn siererwten (Lathyrus odoratus) , Ipomea (Ipomoea) en Suzanne met de mooie ogen (Thunbergia). Kleurrijke klimmers die lange tijd bloeien en hele oppervlakten kunnen begroeien. Siererwten zijn er in vele kleuren en geuren ook nog eens heerlijk. Uitgebloeide bloemen blijven verwijderen. De Ipomea zijn er in de kleuren wit, alle tinten blauw en paars. Ze bloeien maar één dag, maar wel een lange tijd. Suzanne met de mooie ogen is een kruidachtige planten met windende stengels. Ze zijn er in wit, geel en oranje en kunnen tot wel 4 meter hoog worden. In de groentetuin wordt kleur gegeven met Afrikaantjes (Tagetes) , Goudsbloemen (Calendula officinalis) en Oost-Indische kers (Tropaeolum majus). Deze laatste is zeer smakelijk voor wie van pittig houdt, zowel de bloemen als het blad. Afrikaantjes en goudsbloemen helpen tegen de mieren. Van goudsbloemen kan een fijne zalf gemaakt worden voor de huid. De tuin in mei is prachtig met al die mooie kleuren. Geniet ervan. Hebt u een vraag n.a.v. dit artikel, laat het ons dan weten en schrijf een mail naar: info@hacweekblad.eu . Groetjes Gert-Jan.