Gravlax van verse zalm

Beste kookliefhebbers,
Voor deze maand kreeg ik de vraag wat is nu eigenlijk Gravlax? Als je ooit in Scandinavië hebt rondgetoerd, heb je zeker kunnen proeven van een van de aller-lekkerste zalmbereidingen: ‘Gravlax’ ,ook Gravet Laks genoemd. Oorspronkelijk werd de zalm met zout, suiker, peper en dille enkele weken in de aarde begraven (gravet) zodat de smaakmakers onder druk van de grond in de vis konden trekken. Daar beginnen we toch maar niet meer aan. Het is dus eigenlijk een gemarineerde zalm met dille als belangrijkste smaakmaker. Je kan gravlax gemakkelijk zelf maken, succes met je eigen bereiding.

Ingrediënten: per kilogram zalm.

 • 1 mooie grote zalmzijde.
 • 30 gr. grof zeezout
 • 40 gr. suiker               
 • 1 dl. cognac       
 • 2 eetl. olijfolie
 • 1 bosje verse dille
 • 1 theel. gestampte zwarte en witte peperkorrels
 • sap van ½ citroen
 • 1 eetl. mosterd

Voor het garnituur:

 • verschillende soorten seizoensla
 • verse dille
 • citroen

Bereidingswijze
Leg de zalmzijde met het vel op een plaat en bestrijk de zalm met een mengsel van de mosterd, cognac, olijfolie en citroensap zodat alles bestreken is. Meng de peper met zeezout en suiker en bestrooi hiermee de zalm. Leeg vervolgens een royale laag fijngehakte dille op de zalmzijde. Bedek de zalm met plasticfolie. Zet er een plankje en een gewicht op en laat tenminste een dag of twee marineren in de koelkast. Spoel de verschillende soorten sla, droog de blaadjes en leg op ieder bord een boeketje. Besprenkel met wat dressing. Snij de zalm in hele dunne plakken en schik het op de borden. Werk af met citroen en takjes verse dille.

Serveertip:
Lekker met aspeges zelf gemaakte toast en een wit wijntje.

Smakelijk eten!
Algo van Grootel
Eigenaar/Chefkok LUST | eet, drink & feestgelegenheid