Maak kennis met ‘Gewoon Thuis’

BUDEL – Binnenkort zullen 6 jongeren met een lichte tot matige verstandelijke beperking hun intrek nemen in ‘Gewoon Thuis’, een woning die gespecialiseerde woonbegeleiding biedt in een huiselijke sfeer. Het echtpaar Joost Peters en Daisy Kwaspen, die eerder ook al ’t Boerderijtje op poten hebben gezet waar kinderen met een beperking terecht kunnen voor naschoolse opvang, komen nu met een vervolg op dit initiatief. Dit in samenwerking met de gemeente Cranendonck. “Bij Gewoon Thuis leren jongeren tussen 16 en 25 jaar hoe ze zelfstandig kunnen wonen, uiteraard met de nodige begeleiding,” legt Joost uit. “De woning is voorzien van 4 slaapkamers en 2 studio’s waar ze zullen verblijven. ’s Morgens en ’s avonds kunnen ze rekenen op de begeleiding om zo stapje voor stapje te leren hoe ze uiteindelijk zelfstandig kunnen wonen. Doorheen de dag hebben de jongeren uiteraard hun eigen dagbesteding zoals school of een andere opleiding.” 

Door woonbegeleiding op kleine schaal aan te bieden, is er meer persoonlijk contact en wordt er ondersteuning op maat aangeboden. “Vanaf het begin van hun verblijf worden de positieve eigenschappen van iedere bewoner individueel extra gestimuleerd zodat we een stevige basis kunnen opbouwen voor het moment dat ze zelfstandig gaan wonen. Uiteraard zorgen we ook daarna voor begeleiding indien dit nodig blijkt.” Drie medewerkers, een GZ psycholoog en een orthopedagoog staan in voor de begeleiding. 

Daisy baseerde de oprichting van ’t Boerderijtje en Gewoon Thuis op haar eigen ervaringen uit de zorgsector. ’t Boerderijtje bestaat ondertussen al 10 jaar en biedt naschoolse begeleiding voor kinderen met een beperking tussen 5 en 18 jaar. Een gevolg hierop wordt nu gegeven met Gewoon Thuis. Op zaterdag 4 mei tussen 10.00 uur en 14.00 uur is iedereen welkom om een kijkje te komen nemen in de woning aan de Dr. Ant. Mathijsenstraat 35 in Budel. Je kan er kennis maken met de initiatiefnemers en de begeleiders onder het genot van een hapje en een drankje. Iedereen is welkom. Voor meer info, surf naar www.gewoonthuis.eu