Fotowerkgroep vereeuwigt erfenis Budelse architect Louis Neeskens

BUDEL – Leden van de werkgroep fotografie van heemkundekring De Baronie van Cranendonck en de dochter van Louis Neeskens, Loes van den Eijnden-Neeskens uit Valkenswaard, hebben onlangs het plan opgevat om het werk van de Budelse architect te vereeuwigen. “Zijn gebouwen bepalen namelijk in belangrijke mate mede het aanzien van Budel”, zegt werkgroeplid Toine Saanen.

Toen Neeskens in 1979 overleed is zijn archief overgedragen aan de heemkundekring. Na de driedelige biografie, die in de jaren negentig van de vorige eeuw in het heemkundige blad de Aa-kroniek is verschenen, moet het fotoproject het archief van Neeskens compleet maken. 

Van den Eijnden is zich pas de laatste jaren echt gaan verdiepen in de nalatenschap van haar vader. Dat er meer mensen zijn met een grote voorliefde voor zijn gebouwen vernam de Valkenswaardse onlangs nog. Van den Eijnden: “Ik hoorde het verhaal van mensen die graag naar Budel willen verhuizen, maar dan alleen naar een woning die mijn vader heeft ontworpen.”

Het herkennen van een pand van haar vader geeft Van Eijnden vaak een bijzonder gevoel. “Veertig jaar na zijn overleden blijft het leuk om hem aan de hand van zijn werk nog steeds tegen te blijven komen. Het maakt me heel trots.” 

In Budel zijn onder meer het oude patronaatsgebouw en de voormalige St. Aloysiusschool aan de Dr. A. Mathijsenstraat door Neeskens ontworpen. Het patronaatsgebouw was zijn eerste ontwerp in Budel. Deze typische jaren-dertigstijl met steile puntige daken is ook terug te vinden in onder meer Budel-Schoot en Budel-Dorplein. Van een latere datum en een andere stijl is het voormalige LTS-gebouw, het huidige BRAVO! College, aan de Jan van Schoonvorststraat in Budel.

Saanen schat het aantal panden in Budel, Budel-Schoot en Budel-Dorplein op ongeveer honderd. Ook in Gastel, Maarheeze en Soerendonk heeft Neeskens een veertigtal ontwerpen voor nieuwbouw en verbouwingen gemaakt. Ook hier kwam regelmatig bijzondere bebouwing aan de orde, zoals een kleuterschool in Soerendonk, een nieuwbouw voor de paters Salvatorianen in Hamont. Neeskens maakte ook ontwerpen voor andere bijzondere objecten, zoals grafmonumenten op het oude kerkhof in Budel. Saanen: “Ook heeft hij vroeger een kerststal ontworpen.”

“Mijn vader was waarschijnlijk een van de eerste echte Budelse architecten”, vermoedt Van den Eijnden. Ze typeert haar vader als een echte perfectionist: “In de weekenden gingen we alle bouwplaatsen af. Dan maakte hij steeds aantekeningen van verbeterpunten.”

Saanen en Compen kijken tegenwoordig met een andere blik naar Cranendonckse straatbeeld. Compen: “We letten daarbij niet alleen op panden van Neeskens. Als je door de straten rijdt of loopt, dan zie je nog veel meer mooie huizen. Dan besef ik me eens te meer in wat voor een mooi dorp ik woon.”

De werkgroepleden en Van den Eijnden hopen nog deze zomer het fotoproject te volbrengen. Saanen: “Wij zullen daarbij uiterst voorzichtig te werk gaan met privégevoelige zaken. 

Op het moment dat je een huis staat te fotograferen, loop je het risico dat je meteen beticht wordt van een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer, schending van het recht op privacy. We respecteren dat ten zeerste en hopen tegelijk ook op enig begrip en medewerking.”

De werkgroep realiseert zich dat de lijst met gebouwen niet compleet is. Compen: “We zijn daarom onder meer op zoek naar oude werklijsten.” Ook roepen ze huizenbezitters, die in een pand van Neeskens wonen, op om contact op te nemen met de fotowerkgroep. Dit kan via e-mail: fwcranendonck@gmail.com 

KADER: 

Biografie Louis Neeskens
Louis Neeskens (1903-1979) stamt uit een oud Budels geslacht. Hij was de oudste zoon van Sjef Neeskens en Maria Baeten. Vader Sjef runde een timmerbedrijf aan de Nieuwstraat. Op hetzelfde adres was zijn echtgenote Maria caféhoudster. Na de toenmalige lagere school in Budel ging Louis Neeskens naar het voortgezet onderwijs in Eindhoven en aansluitend volgde hij de architectenopleiding op de toenmalige Katholieke Leergangen Tilburg.

Na het afronden van zijn studie was hij kort werkzaam op het Eindhovense architectenbureau Geenen. In 1929 begon hij voor zichzelf met een kantoor aan de Jan van Schoonvorststraat eveneens in Eindhoven. Tot kort voor zijn overlijden in 1979 is Louis Neeskens actief geweest in de bouwwereld.  

Door Roy de Leijer – Foto archief Heemkundekring Budel en Cranenendonck