Publiekstrekkers maken comeback bij Trekkertrek Leende

LEENDERSTRIJP – Na een jaar afwezigheid maken de trucks van Vereniging Truckpulling Nederland (VTN) hun comeback bij het evenement, dat volgens goed gebruik wordt gehouden door het Agrarisch Jongeren Kontakt kring Eindhoven-Zuid.

De trucks, die zaterdagavond op verlichte banen hun pk’s tonen, zijn in de loop der jaren uitgegroeid tot de grote publiekstrekkers van Trekkertrek Leende. Waar het tractorpulling op zondag vooral een lokaal gebeuren is, met veel AJK-leden, trekt het truckpulling ook buiten de regio veel fans.

Door Roy de Leijer 

Speciaal voor de trucks heeft het AJK 3 jaar geleden twee vaste kleibanen aangelegd. Dit ter vervanging van de zandbanen waarop de eerste 26 edities zijn verreden. Door te trekken op kleibanen worden de wedstrijden interessanter voor de deelnemers aan de snellere en krachtigere klassen, zoals de VTN Truckpulling-competitie. Trucks kunnen op zand niet goed uit de voeten, als de grond te los is gaan de wielen namelijk slippen.

Omdat de klei in het eerste jaar nog niet vast genoeg was lieten de VTN-trucks het evenement vorig jaar echter links lieten liggen. Wel vonden er demonstraties met trucks plaats. Medeorganisator Mark Verdonschot: “Dat is de chauffeurs goed bevallen. Door hun ervaringen keren de trucks van de VTN-competitie nu terug.”

Net als de tractoren op zondag, proberen de vrachtwagens een sleepwagen met een steeds meer weerstand biedend gewicht zo ver mogelijk over een van de twee aangelegde kleibanen te trekken. Wanneer dit gebeurt over een afstand van honderd meter is er sprake van een zogeheten full pull.

Op zaterdag maken eerst de trucks hun opwachting op de kleibanen. Er wordt vanaf 19.00 uur gestreden in de 8.5 ton en de 5 ton supersport klasse. De trucks van de VTN Truck-competitie tonen hun pk’s op twee verlichte banen.

Ook hypropullers (klasse A+) zullen hun pk’s komen tonen op de baan. Daarnaast verzorgt Tractorpullingteam Leende enkele demo’s met tractor Miraculous Machine. AJK-leden, die uitkomen in de vrije klasse, geven alvast een voorproefje van het programma op zondag.

Het wedstrijdgedeelte is rond 22.00 uur afgelopen. Aansluitend start er een feestavond in de tent op het trekkertrekterrein. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door DJ Mike van Dijk. De entree op zaterdagavond bedraagt 10,- euro per persoon. Voor bezoekers tot 12 jaar is de entree gratis. 

De eerste wedstrijden op zondag starten omstreeks 09.00 uur, met de diverse landbouwklassen. Er komen ongeveer veertig leden van het Agrarisch Jongeren Kontakt kring Eindhoven-Zuid in actie. De belangstelling om deel te nemen aan de trekkertrekwedstrijden is nog altijd groot. Verdonschot: “De inschrijving was dit jaar binnen twee uur uitverkocht.”

Daarnaast strijden de sporttractoren ven powerpullers in Leenderstrijp om de prijzen. Verder worden er wedstrijden gereden door de ITPV (Internationale Tractor Pulling Vereniging) uit België. DJ Siem verzorgt de muziek.

De entree op zondag bedraagt 5,- euro per persoon. Tot 12 jaar is de entree gratis. 

Het Agrarisch Jongeren Kontact kring Eindhoven-Zuid, is een vereniging voor agrarische jongeren uit de gemeenten Heeze-Leende, Cranendonck, Valkenswaard en Aalst-Waalre. De eerste editie van Trekkertrek Leende werd eind jaren tachtig gehouden op sportpark De Romrijten in Maarheeze. Later werd er door het AJK onder meer uitgeweken naar evenemententerrein De Breedvennen in Leende en de Ulkedonken in Maarheeze. Vanaf 2017 wordt Trekkertrek Leende gehouden aan de Strijperdijk 13 in Leenderstrijp.

Meer info: www.trekkertrekleende.nl.