Vlaamse orkesten en ensembles behalen uitstekende resultaten tijdens het  67ste EMJ

PELT – 118 concerten, 3400 deelnemers, 29 landen (wat een record is), 600 vrijwillige medewerkers, 37 internationale juryleden, 20.000 bezoekers, vele tientallen gastgezinnen en 2 alom tegenwoordige festivalvogeltjes. Dat is het 67ste Europees Muziekfestival voor de Jeugd Neerpelt in cijfertjes. Maar natuurlijk is het EMJ zo veel meer dan cijfers alleen. Het werd andermaal een muzikaal feest waar de jonge musici  naar hartenlust verbroederden, waar jongeren met verschillende culturele achtergronden uit vier werelddelen vriendschappen sloten en waar ze elkaar waardeerden dankzij hun muziek. 

De sfeer zat er de eerste avond al meteen goed in tijdens de ‘Kick-off’ en het openlucht spektakel ‘A Taste of Neerpelt’ met vrolijk muzikaal entertainment.  Zaterdag en zondag stonden voornamelijk in het teken van gast- en verbroederingsconcerten, laureatenconcerten, workshops, de vrolijke parades, de uitbundige proclamatieshows en natuurlijk de optredens voor de internationale vakjury. Nieuw dit jaar was dat de ensembles en orkesten die een 1ste prijs cum laude en een 1ste prijs summa cum laude behaalden, naast hun felbegeerd diploma, ook een nieuw aangemaakte, waardevolle bronzen medaille in ontvangst mochten nemen. De medaille, met daarop de twee festivalvogeltjes, is het perfecte evenbeeld van het monumentale kunstwerk dat sinds vorige editie aan het gemeentehuis in Neerpelt staat.

De EMJ-vakjury kende volgende groepen de 1ste prijs summa cum laude (de hoogst mogelijke onderscheiding) toe : Jeugdfanfare KF Kempenbloei uit Hamont-Achel (België); Percussie Ensemble uit Tessenderlo (België); Academia degli Ostinati String Orchestra uit Rome (Italië); Albert Striga Music School Tambura Orchestra uit Knzevci (Hongarije); Universitair Harmonieorkest uit Leuven (België); Glenwood House School Marimba Squad uit George (Zuid-Afrika); Jeugdslagwerkgroep uit Budel (Nederland); Kammerphilharmonie ‘Musica Viva’ uit Montabauer (Duitsland); Orchestra of the Belarusian folk instruments uit Lida (Wit-Rusland).

Behaalden de 1ste prijs cum laude: Orbis Musicana uit Meerhout (België); Jeugdorkest Koninklijke Harmonie uit Peer (België); Vibracoustic uit Bocholt (België); Slagwerkgroep uit Someren-Heide (Nederland); Capriccio Dombra Ensemble uit Moskou (Rusland); Duo Mankovsky-Krynina uit Sint-Petersburg (Rusland); Youth Orchestra of Ecuador uit Quito (Ecuador); TIKARI Flutes uit Praag (Tsjechoslowakije); Jeugdharmonie Vrank & Vrij uit Nazareth (België); Jeugdharmonie De Bergengalm uit Hechtel-Eksel (België); Koninklijke Harmonie Rupelzonen uit Boom (België); Harmonieorkest KANL uit Pelt (België); Frysk Jeugd Fanfare Orkest uit Friesland (Nederland); Musart Jazz Ensemble uit Hasselt (België); Grupo de Percussao uit Villa Nova de Gaia (Portugal); The BOWS uit Kortessem (België); Ensemble de Saxofones uit Villa Nova de Gaia (Portugal); Rantapuisto Quintet uit Joensuu (Finland); The Children and Youth Orchestra Harmonia uit Bratislava (Slovakije); Alytus Music School Youth Symphony Orchestra ‘Sjavone’ uit Alytus (Litouwen); Bouche à Oreille 5 uit Auderghem (België); Musart Schoolorkest uit Hasselt (België); Junior Orchestra ‘Pajo Kolaric uit Osjiek (Hongarije).

Noteer nu alvast dat het 68ste Europees Muziekfestival voor de Jeugd een vocale editie is en plaatsvindt van donderdag 30 april tot maandag 4 mei 2020.