Vl@s Noord-Limburg trok er weer op uit

HAMONT-ACHEL – Deze keer was Vlas Noord-Limburg te gast in “plantentuin Meise“. Dankzij Gerard, de chauffeur, en de busbaan richting Antwerpen, waren de leden ruim op tijd in Brussel. De plantentuin is niet zo maar een plantentuin, het is veel meer. Het is ook een onderzoekscentrum voor planten en hun leefmilieu. Dat varieert van regenwoud tot woestijn en savanne. Er bevinden zich zo’n 6 miljoen soorten planten in gedroogde toestand. Men is onlangs begonnen met het digitaliseren van deze schat aan gegevens. Er staan op het domein van 92 hectare ongeveer 18.000 soorten planten. Dat er een soort bestaat die 2000 jaar oud kan worden is gewoonweg niet te geloven. De beide gidsen die de rondleiding verzorgden, zijn zelf onderzoekers. De leden werden getrakteerd op een waterval van details over plant en hun bestanddelen. Zelfs met details tot op miljoenste mm. (elektronenmicroscoop). Daarom was ook het gedeelte “achter de schermen” zo indrukwekkend. Een bloem die als het ware over een landingsbaan beschikt om zich te laten bevruchten is ongelofelijk. Een bij zou dat bijvoorbeeld niet kunnen, maar een vogeltje wel! Ook de bloem die slechts 72 uur bloeit maar een verschrikkelijke stank produceert (maart 2016) was er (de reuzenaronskelk). Deze bloeit pas over enkele jaren weer. Ze heeft een knol in de grond die wel 120 kg kan zijn! Tenslotte genoten de leden ook nog van een lunch in de orangerie. Het was perfect verzorgd en het werd een verrassend leerzame, maar ook vermoeiende dag!