Eerste dubbelconcert vzw beiaard/orgel Neerpelt

PELT – De vzw beiaard/orgel Neerpelt presenteert ook dit jaar vier dubbelconcerten, zowel voor orgel als beiaard. De orgelconcerten beginnen telkens om 14.30 uur en worden verzorgd door professionele organisten uit binnen- en buitenland. Ze brengen steeds een gevarieerd en toegankelijk programma van een half uur op het nieuwe koororgel of het gerestaureerde groot orgel van de Sint-Niklaaskerk. Na een korte pauze gaat om 15.30 uur het beiaardconcert buiten van start. De beiaard is dan te horen, vaak in combinatie met andere instrumenten in een toegankelijk repertoire. Iedereen kan zelf op zoek gaan naar zijn/haar favoriete luisterplek: op de terrasjes of de bankjes rondom de toren. Het eerste concert gaat door op zondag 19 mei. Om 14.30 uur is er een concert op orgel en blokfluit van  Ad van Sleuwen en Fien van Dingenen (Bergeijk, NL).

Ad van Sleuwen was tot 2015 hoofdvakdocent orgel aan Fontys Conservatorium in Tilburg. De klank van diverse historische orgels legde hij vast op een twintigtal cd’s. In 2015 werd hij benoemd tot honorair stadsorganist van Hilvarenbeek. Zijn echtgenote Fien van Dingenen studeerde blokfluit aan het Conservatorium te Tilburg. Ze brengen samen een gevarieerd programma op het koororgel met barokmuziek van Brunnenmüller, van Wassenaer, Babou en Torelli. Om 15.30 uur staat Guitarillon 2.0 op het programma, met Cedric Honings op de gitaar en Jan Verheyen op de beiaard.  Vorig jaar speelde beiaardier Jan Verheyen al eens samen met gitarist Cedric Honings. Het was een succes, ook tijdens concerten in Duitsland en Polen. Ze hebben het repertoire nog verder uitgebreid en ook wat meer effecten toegevoegd, vandaar Guitarillon 2.0. Het is een divers programma, gaande van Bach tot Nirvana. De volgende concerten in de reeks zijn op zondag 7 juli, zondag 25 augustus en zondag 22 september.