Excelsior Hamont (3A) promoveert

HAMONT-ACHEL – Excelsior Hamont is gepromoveerd. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de voetbalclub dat ze uitkomen in de tweede provinciale. Gunther Joosten schreef een verslag van de nacompetitie.

Nadat we dankzij een 3e plaats in de eindrangschikking freewheelend de eindronde gehaald hadden, was de spelersgroep vastbesloten om de promotie naar 2e provinciale af te dwingen. Het zou een unicum in de clubgeschiedenis betekenen…Vooraf kondigde deze nacompetitie zich zwaar aan. Er moesten immers in een tijdspanne van goed 3 weken minstens zes en mogelijk acht wedstrijden betwist worden. Van de 12 startende ploegen konden er minstens drie promoveren naar de hogere reeks.

In de eerste donderdagwedstrijd van ronde-1 werd er thuis met 1-2 verloren van Vliermaal. Onnodig… want tot 10 minuten voor tijd stonden we op voorsprong en hadden we verzuimd om de krappe 1-0 uit te bouwen. In de slotfase schoten we onszelf in de voet door twee individuele fouten.

Iedereen was dus terug wakker en de opdracht was duidelijk: op zondag gaan winnen in Vliermaal! 

De supporters geloofden er nog volop in en er werd een bus ingelegd. In de match zelf waren we baas en klommen naar een 0-2 voorsprong. Een domme –maar terechte– strafschop in het laatste kwartier zorgde voor dezelfde uitslag als in de heenmatch: 1-2. Geen verlengingen maar meteen penalty’s. Gelukkig kon de Excelsior-doelman de eerste twee elfmeters stoppen en gingen ook de spelers niet in de fout. We waren geplaatst voor de tweede ronde… en mochten met de feestbus terug naar huis.

De volgende woensdag heette de tegenstander Genk VV. Zij kenden in de eerste ronde weinig moeite met onze reeksgenoot Gestel. Toch wisten we, na een zeer moeilijk openingskwartier, thuis al het verschil te maken dankzij een 4-0 overwinning. De terugmatch, voor het eerst op kunstgras, leek slechts een formaliteit. Tot overmaat van ramp waren er op zondag echter alle drie de keepers onbeschikbaar. Gelukkig was de kloof toch groot genoeg en gingen we ook in Genk met 1-2 winnen. Feestbus part 2…

We zaten bij de laatste 4 en van deze ploegen gingen er sowieso 3 promoveren. Onze eerste kans daartoe kregen we tegen Kadijk. Een elftal dat we liever hadden vermeden. Bij verlies na de dubbele confrontatie hadden we nog een laatste herkansing tegen de verliezen van Thes – As/Niel.

Dit keer mochten we op woensdag uit spelen. Op een erbarmelijk veld sleepten we een 0-1 overwinning uit de brand en was de eerste serieuze stap richting promotie gezet.

De druk bezochte terugmatch op zondag (250 toeschouwers) zou een spannende bedoening worden. De zenuwen waren strak gespannen en dat beterde niet toen Kadijk op voorsprong klom na strafschop en uit voorafgaand buitenspel. Gelukkig konden we net na de rust toch de gelijkmaker scoren. Het werd nog 40 minuten nagelbijten maar de stand zou niet meer veranderen. Excelsior voor het eerst in haar 55-jarige geschiedenis naar Tweede Provinciale! De tweede promotie in 4 seizoenen voor trainer Jeroen Van Seggelen en zijn manschappen. Tweede provinciale… een reeks waar we veel ploegen uit de nabije omtrek gaan ontmoeten, met als hoogtepunten de derby’s tegen KFC Hamont en Grote Heide. Matchen waar iedereen nu al naar uit kijkt. We gaan op avontuur en zien wel waar we belanden. Zoals dit seizoen is er niks dat moet… maar alles mag…