Hemelvaartsbraderie in Budel-Schoot

BUDEL-SCHOOT – De organisatie van de 41ste editie van de hemelvaartsbraderie, die op donderdag 30 mei in Budel-Schoot wordt gehouden, wordt vanaf dit jaar opgepakt door voetbalclub Rood-Wit ’67.

De voetbalclub uit Budel-Schoot en Budel-Dorplein keek vorig jaar, tijdens de 40ste editie van het evenement, alvast een keer mee over de schouders van harmonie Sint-Antionius. De muziekvereniging organiseerde de braderie vanaf eind jaren zeventig. Door een gebrek aan leden was het organiseren van omlijstende activiteiten voor de braderie de laatste jaren echter een stuk lastiger geworden. 

Een commissie van Rood-Wit ’67 is al maanden bezig met de voorbereidingen van de braderie. Het Vogelsplein moet het bruisende middelpunt van het evenement worden.

In het dorpshart staan dit jaar twee podia opgesteld. Optredens van de 2nd Hand Band worden afgewisseld met verschillende demonstraties van sport- en dansverenigingen. Onder meer Unity Dance, Toetermegjes, Rudence Zumba en M&M geven acte de présence.

De voetbalclub heeft ervoor gekozen om een aantal nieuwe elementen aan het vertrouwde braderieconcept toe te voegen. Medeorganisator Jordi van Leeuwen: “Nieuw dit jaar is de vrijmarkt voor kinderen en jongeren tot en met zestien jaar. Tegen betaling van een borg kunnen ze bij de bar een grondkleed afhalen waarop ze tweedehands spulletjes kunnen verkopen.” De vrijmarkt begint om 11.00 uur. Inschrijven kan via de website www.braderiebudelschoot.nl of op de dag zelf.

Verder zijn er voor de kinderen diverse attracties, zoals trampolines en springkussens. Daarnaast worden er door dansverenigingen en handboogschietvereniging De Grensjagers workshops en demonstraties verzorgd.

Na het stopzetten van de samenwerking met evenementenbureau EERI uit Sevenum is de kraamverhuur weer terug in eigen beheer. Van Leeuwen: “Dit biedt als voordeel dat we een lagere kraamhuur kunnen vragen. We zitten nu op veertig kramen. Dat zijn er net iets meer dan vorig jaar. Het blijft nog even afwachten of er de komende drie weken nog veel nieuwe aanmeldingen bijkomen. We zijn echter heel tevreden met hoe het nu loopt. In toekomst willen we de braderie verder uitbouwen, bijvoorbeeld met oude ambachten en nog meer activiteiten gericht op kunst en cultuur.”

In vergelijking met voorgaande jaren wordt de opzet van het marktgedeelte iets compacter. Het Vogelsplein wordt nog meer het middelpunt van de braderie. Van Leeuwen: “Het is bedoeling dat er dit jaar geen gaten zitten tussen de kramen. Doordat we zelf het marktgedeelte organiseren kunnen we ook beter bepalen wie waar komt te staan.”

De braderie in Budel-Schoot vindt plaats op donderdag 30 mei. De entree is gratis. Voor meer informatie over de braderie, het huren van een kraam of inschrijven voor de vrijmarkt zie: www.braderiebudelschoot.nl