Lexke theatercafé sloot seizoen af met Cabaretpoel

Lexke theatercafé sloot het seizoen af met de Cabaretpoel. De avond had een speciaal randje omdat Lexke de laatste keer van de huidige locatie gebruikmaakte. Volgend jaar verhuist de bibliotheek namelijk in de huidige zaal waar Lexke nu zit, waarna het theatercafé in het nieuwe gemeenschapshuis zal doorgaan. Afgelopen zaterdag werd er in stijl afscheid genomen met vijf talentvolle cabaretiers. 

Door Bert Slenders

Sanneke van der Meulen, die wild dansend opkwam in haar ‘Netflix outfit’, beet het spits af. Haar roze pyjamabroek en bijpassende ochtendjas waren een symbool van: ik heb er even schijt aan. Want als je net single bent, dan hoef je bijvoorbeeld niet meer op dat strakke lijntje te letten en kun je gewoon ongegeneerd een banaan in een pot Nutella dippen, wat ze dan ook uitbeeldde. En dan kun je weer lekker gaan flirten, waardoor een zekere Mathijs uit het publiek meermaals de klos was. Hij moest zelfs plaatsnemen naast haar op het bankstel waarna Sanneke liet zien hoe zij zoal met potentiële vriendjes omgaat. Sannekes show was gek, grappig en soms hyperactief, maar ook mochten we genieten van haar prachtige zangstem en indrukwekkend pianospel. 

Remy Evers deed er vervolgens qua gekkigheid en tempo een schepje bovenop. Zo kwam hij het podium op gekleed in slechts een onderhemd, een ouderwetse slip, en… een samoerai zwaard op zijn rug. In zijn show had hij het over zijn biologische ouders uit Japan, zijn strubbelingen met zijn Nederlandse vader en zijn droom om prins carnaval te worden. Slippers vlogen het publiek in, toeschouwers werden verrast door wapperende natte sokken en droogden weer op door een heuse bladblazer die Remy op de eerste rij losliet. Lexke lag door deze verrassingen meermaals dubbel van het lachen, zeker ook toen hij een Japanse krijgsheer imiteerde en als een soldaat in slow motion door een denkbeeldig slagveld rende. 

Bij Rik Rottier kon het publiek weer op adem komen, omdat hij een stuk rustiger en minder absurdistisch te werk ging, al werd er ook veel afgelachen. Zijn rode draad ging onder meer over het vaderschap waar de nodige haken en ogen aan kunnen zitten. Zo was zijn zoontje  bijvoorbeeld uitgeteld op zijn favoriete festival Lowlands. Ook had Rik het over dromen waarmaken, (rotte) ambities en geluk waarbij hij het publiek ook op een leuke wijze een spiegel voorhield.  In mijn ogen lieten Rik Hoogervorst en Anna Chamock, het ‘Bonusmateriaal’ duo, het sterkste staaltje theaterkunst zien. Ze waren naadloos op elkaar ingespeeld, hadden een hoog tempo, brachten originele grappen én waren muzikaal. Cabaretiers hebben het dikwijls over de liefde en relaties, maar zij gaven aan een onverwachte draai aan dit thema. Zo beeldden Anna en Rik een koppel in een restaurant uit waarbij de jaloerse vrouw haar man betichte: “Waarom kijk je naar die ober, zij is zeker veel dikker dan mij, hè!” “Nee hoor schatje, jouw vetrollen zijn echt veel sexyer!” Ook kwam er ook een speech in de stijl van een begrafenis waarbij er gerouwd werd om het feit dat iemand veel te vroeg was getrouwd en dat er daarom afscheid genomen moest worden van de persoon in kwestie. Een hilarische en waardige afsluiter van een hele geslaagde avond in Lexke Theatercafé!

Foto’s Bart Cuijpers