“Ook voor mensen met diabetes is bewegen heel belangrijk”

HAMONT-ACHEL – Als ambassadeur van Climbing for Life, een initiatief van de Diabetes Liga, zal Hamontenaar en ex-schepen Guy Joosten op 15 juni een flinke uitdaging aangaan. Hij beklimt dan samen met heel wat andere amateur-wielrenners de Passo dello Stelvio in Italië. “Ik wil aantonen dat ook diabetespatienten sportief kunnen zijn, en dat onze ziekte niet betekent dat we beperkt zijn in ons actief leven!”   

Al van kleins af aan is Guy begeesterd door wielrennen. Zijn idolen waren Eddy Merckx en Lucien Van Impe en hij fantaseerde dat hij zijn eigen Ronde van Frankrijk fietste toen hij als klein mannetje door de tuin crosste op zijn fietsje. Nu nog is wielrennen voor hem een grote hobby. Samen met zijn partner Kristof volgt hij alle wielerklassiekers op de voet, ter plaatse op het parcours of op televisie. Maar nu is het tijd voor Guy om zelf in het zadel te stappen. Ondertussen is hij al maanden aan het trainen met als doel de Passo dello Stelvio, de hoogste bergpas van Italië op te fietsen. Dit als ambassadeur van Climbing for Life, een initiatief van Golazo en de Diabetes Liga.

 Guy is sinds z’n elfde zelf een diabetes patiënt, type 1. “Met mijn deelname wil ik aantonen dat het hebben van diabetes geen hindernis is om een sport te beoefenen. Want een gezonde voeding en veel bewegen is voor iedereen een goede zaak!” aldus Guy. “Toen ik met dit traject ben gestart had ik zelf heel weinig conditie, maar door stap voor stap te trainen met goede begeleiding blijkt dat ook ik, als diabetes patiënt, een flinke sportieve uitdaging aan kan gaan.” Guy kan rekenen op de begeleiding van Energy Lab en de Diabetes Liga. “Veel patiënten durven de stap tot intensief sporten niet te zetten omdat ze angst hebben dat hun suikerspiegel plots te sterk zou dalen met alle gevolgen van dien. Maar mits een goede begeleiding en het stilaan opbouwen van de fysieke conditie met een goed trainingsschema kunnen toch grenzen verlegd worden. Uiteraard moeten we altijd voorzorgen nemen, maar dat moeten we ook doen wanneer we niet sporten. Het gaat erom om de juiste balans te vinden tussen voeding, bewegen en insuline.” 

Guy kwam al op jonge leeftijd in contact met de Diabetes Liga. “Ik ben 13 jaar lang monitor geweest tijdens de jongeren-vakantiekampen van de Diabetes Liga. Toen heb ik trouwens ook mijn liefde voor de bergen ontdekt.” Enkele jaren geleden zag Guy een reportage op de televisiezender Sporza over Climbing for Life. “Ik was meteen erg onder de indruk, toen ik de deelnemers zag finishen kreeg ik werkelijk waar kippenvel. In oktober vorig jaar, twee weken na de gemeenteraadsverkiezingen waarbij ik mijn functie als schepen van de stad Hamont-Achel heb moeten afstaan, heb ik die reportage nog een keer bekeken. Niet bewust en al zeker niet met de intentie om hieraan deel te nemen. Totdat ik de dag erna, alsof de duivel ermee speelde, een bericht ontving van de Diabetes Liga over Climbing for Life met de melding dat ze kandidaat-ambassadeurs zochten voor dit project. Voor mij was het toen duidelijk: deze kans mag ik niet laten schieten ! Dus heb ik meteen mijn kandidatuur ingestuurd en enkele weken later bleek dat ze mij hadden geselecteerd.” 

Dit is de 7de keer dat Climbing for Life wordt georganiseerd. Guy zal, samen met 11 andere Belgische ambassadeurs en ruim 1500 amateur-wielrenners en sympathisanten, op 15 juni de Stelvio beklimmen. “De Stelvio is een gevreesde bergpas van 22 km lang en een gemiddeld stijgingspercentage van 7,1%. Deze beklimming is vaak een etappe in de Giro d’Italia. Het wordt dus een flinke beproeving!” Naar aanleiding van dit project doet de Diabetes Liga een oproep aan iedereen om de ambassadeurs een extra hart onder de riem te steken. Dit kan door een financiële bijdrage te leveren, geld dat volledig naar de Diabetes Liga gaat voor onderzoek en het organiseren van o.a. jongerenkampen en educatieve sessies. Doneren kan via de website https://steun.diabetes.be/project/17073 

Het team van HAC Weekblad wenst Guy en alle anderen heel veel succes tijdens Climbing for Life.