Zondag 19 mei: Molenaars- bakkersdag op Eynderhoof

NEDERWEERT-EIND – Zeg eerlijk: wie begint er niet spontaan te watertanden van de geur van versgebakken brood of gebak van de echte bakker?  Wie een echte bakker kent weet dat deze voor dag en dauw al in de weer is om voor de klanten verse producten in de rekken te hebben als de winkel opent. Niemand is gediend van brood van gisteren. Je maakt bewust de keuze voor je eigen bakker op basis van smaak en aantrekkelijke presentatie. Want het oog wil natuurlijk ook wat. Maar wie weet nog echt van het recept van eerlijk brood en gebak, zonder al te veel kleur en smaakstoffen? De bakker van het Limburg openluchtmuseum Eynderhoof doen dat zeker. Iedere bakker koestert zijn eigen recepten als het best bewaarde geheim en wil zich daarmee graag ook van zijn gewaardeerde collega’s onderscheiden. Maar als de klant tevreden is en bij de eerste hap uit een vers puddingbroodje die verwachtte glimlach op zijn gezicht krijgt is het doel bereikt. 

Maar om te bakken moet je natuurlijk ook meel hebben. Limburg telt momenteel 39 windmolens die voor een groot gedeelte zorgden voor de verwerking van graan tot meel. In een aantal gevallen deden de dorpelingen dat vroeger met behulp van een huismolen, waar in Eynderhoof er een van staat en door de molenaars graag mee gedemonstreerd wordt. Vanwege de warenwet wordt het meel niet gebruikt voor het bakken van brood en gebak, maar krijgt het een prima bestemming in de veeteelt.

Deze zondag geven de bakkers diverse demonstraties van heerlijke lekkernijen uit grootmoeders tijd. Uiteraard kunt u proeven van de door onze bakkers gebakken producten en creaties. Allemaal echt en eerlijk. De molenaar kan van alles vertellen over het malen van het meel. In Eynderhoof wordt gebruik gemaakt van maïs dat vanuit de graantrechter via de Jacobsladder en de kaar in de onderliggende molenstenen gestort en vermalen wordt. Na de stenen maling valt het gemalen maïs een verdieping lager in de meelzakken. Gereed voor verder gebruik. En bij eerlijk brood hoort natuurlijk smeuïge boter die speciaal op deze dag ook in het openluchtmuseum tijdens diverse demonstraties gestoten wordt van melk, afkomstig uit de koe en niet uit houdbare liter pakken!

Verder zijn de meeste andere ambachten deze middag volop in bedrijf en is het weer goed toeven in het leukste en (ont)spannendste openluchtmuseum in de Peel. Lekker genieten van koffie met vlaai, de klanken van hamer en aambeeld, het raspen van de boomzaag door een eiken stam, de spelende kinderen in de wei en de muziek door Ari Ja

Het museum is op 19 mei open van 13.00 tot 17.00 uur.  Meer informatie is te vinden op de website www.eynderhoof.nl