Ik was er niet helemaal bij!

Op deze foto zie je precies zoals het was. En is. Zoals ik het me ook altijd al heb voorgesteld. De beginjaren van carnaval in de regio. De Toeters, de carnavalsvereniging uit Budel-Schoot die komend weekend haar 66 jaar bestaan viert. Dat is zeker niet flauw! Reden genoeg voor een feestje zou ik zo denken. Zesenzestig jaar geleden!

Nu weet ik daar helemaal niets meer van natuurlijk en dat kun je me ook niet kwalijk nemen. Waarom niet? Ik was er helemaal niet bij.

Al moet ik wel zeggen dat ik daar graag bij geweest was, want het lijkt me echt helemaal super als je na 66 jaar kunt zeggen: Ik weet nog dat er nog geen toeters waren. Die toeters waren er wel, maar dat toeter nie toe, want niemand wist waar je het over had. Van toeten noch blazen.

De Toeters uit Budel-Schoot werden in de loop der jaren een begrip voor de regio. Zeker voor elke inwoner van Cranendonck die een heel klein beetje op heeft met carnaval.

Zo iemand als mezelf bijvoorbeeld. Op deze foto zie je precies hoe het carnaval in de eerste jaren al werd gevierd. De optocht: Een platte kar, versierd, voortgetrokken door een tractor. Op die platte kar hooggeplaatste personen, prinsen en adjudanten, met muzikale omlijsting. En wie mag het werk doen? De boer op de tractor die mag het werk doen. En ik? Ik was er niet helemaal bij.

Zo zie je dat carnaval altijd een spiegel is geweest van de werkelijkheid. Al 66 jaar lang!

De Toeters mogen trots zijn! Gefeliciteerd.

Foto ingezonden door De Toeters – Tekst Arian Compen