De Avond van de Helaasheid in De Hofnar

VALKENSWAARD – Op zaterdagavond 1 juni staat het Valkenswaardse sneue mannengezelschap De Helaasheid in Theater De Hofnar voor de eerste pop-up voorstelling uit de geschiedenis van de lokale schouwburg. De Helaasheid werd vorig jaar winnaar van de competitie om een eigen voorstelling te mogen verzorgen in De Hofnar. Zaterdag de eerste juni is het zover, dan staat het blazersensemble samen met een aantal speciale gasten op het podium voor een theatrale uitvoering van hun eigenzinnige weemoedige repertoire.

De Helaasheid
De mannen van De Helaasheid kwamen een kleine vier jaar geleden voor het eerst bij elkaar om een vaag ideetje uit te proberen: Wat levert het op als je vier blazers, één pianist en één zanger bij elkaar zet? Een wild idee, maar het resultaat was verrassend. Vooral omdat de heren er ook nog eens voor kozen om vooral stemmige liedjes van niet de meest uitbundige artiesten te spelen. Vrijwel het hele repertoire bestaat uit liedjes van artiesten die het loodje hebben gelegd, of er niet al te best aan toe zijn. Nummers van o.a. Leonard Cohen, Lou Reed, Nick Cave, John Lennon, Kurt Weil, David Bowie, Curtis Mayfield, Jacques Brel, Screamin’ Jay Hawkins, Edith Piaf, Louis Prima, Jim Reeves en de onvergetelijke Otis-die-dood-is. Liedjes van Liefde, Weemoed en Wanhoop, zeggen ze zelf. Niet de allerbeste reclame, zou je denken, maar tot ieders verbazing sloegen de optredens van De Helaasheid al snel aan bij een steeds groter publiek. Na een flink aantal optredens in de regio is de show in de Hofnar een nieuwe, en hopelijk grootse mijlpaal in de loopbaan van het jammerlijke gezelschap.

Flink uitpakken
Om de avond extra speciaal te maken en te onderscheiden van een optreden ‘gewoon’ optreden, pakt de band flink uit. Ze staan in een groots decor, er staat een hele reeks nieuwe liedjes op het programma en de avond wordt opgeluisterd door een uitgelezen groep gastartiesten. Zo zijn daar aanstormend kleinkunsttalenten Elke Vierveijzer en Michiel Wetzer. Enkele weken geleden wonnen ze nog het Stijgend Applaus Stipendium, een belangrijke stimuleringsprijs voor jonge makers. Daarnaast verzorgt het Valkenwaardse gezelschap La Quête, specialist in franse chansons, een gastoptreden. Robin Lexmond duetteert met haar vader en multi-instrumentalist Eef Dijkstra geeft de nummers van De Helaasheid met zijn gitaar en banjo de hele avond extra kleur. De gasten doen niet alleen solonummers, ze zullen gedurende de avond ook regelmatig samen met De Helaasheid te zien en te horen zijn. Allemaal met maar één doel, de toeschouwers mee te nemen in een daverende muzikale en emotionele roller-coaster. Want De Helaasheid blijft ook op 1 juni dicht bij zichzelf, ze scheren qua emoties wederom langs hoge toppen en zeer, maar dan ook zeer, diepe dalen. Kleenex bij de hand, u bent gewaarschuwd!

De Helaasheid bestaat uit: Wil van Leeuwen trompet, Jef van Winkel sax, Luc van Deuren trombone, Jan Dijkstra bas, Sjaak Swinkels piano en Theo Lexmond zang. Voor kaarten ga naar www.hofnar.nl