Prille Cadansen XXXI

PELT – Eénendertig jaar geleden barstte Imago Tijl zowat uit zijn voegen. De premièrevoorstellingen in PC Dommelhof Theater werden te lang om alle groepen enkele choreografieën te laten dansen. Daarom ‘schiep’ men ‘Prille Cadansen’. Het volgcijfer, intussen al vier Romeinse cijfers op een rij, geeft dus, zoals dat met films ook wel eens gebeurd, de editie aan. En het woord ‘scheppen’ inspireerde de choreografen Birgit en Luc om daar iets mee te doen. En soms, heel soms, vallen puzzelstukjes plots helemaal in elkaar … Hoe gaan we met ‘scheppen’ aan de slag? En daar was het licht: Bart Moeyaert kreeg de Astrid Lindgrenprijs,de nobelprijs van het jeugdboek. Dat was hot news. In de boekenkast van Luc prijkte ‘de schepping’ van bovengenoemde auteur. Een ‘ernstig’ verhaal met een olijk kantje. De toon was gezet …

Misschien brengen we je even in de war. G zal er zijn! Is G wel een man? Na de eerste scheppingsdaad duikt er een donker gevoel de zaal in. Word je achtervolgd? Is er iemand die je stiekem in de gaten houdt? Ondanks dat er enkel nog maar dag en nacht geschapen is, is er al een soort van heimwee naar de drukte van de stad.

De middengroep meisjes schrijven, als was het hun lieve leven, de pas geschapen lucht vol verrassingen, terwijl gewichtloos de wereld herbouwd wordt … Zegt deze zin u niets? Eigenlijk is het niet meer dan een opsomming van onze dansen: Efterfulgt, Watching me, City lights, Skywriters, Surpresa, Ingravida, Rebuilt … Dan is het de beurt aan onze allerjongste dansers. Hun Catgroove en Dipidy dop zullen een glimlach op jullie gezicht toveren. Tijd voor een welverdiende pauze. Neen, het is dan nog niet de zevende dag. De schepping is nog maar halverwege. Het is een beetje het woensdagnamiddaggevoel …

Na de pauze gaat het gewoon verder met dat eindeloos dansen en die schepping. En G kan opscheppen, hoor, met zijn silver spooning. Maar ook het gevoel van eenzaamheid durven we aan te snijden in the place they left you. What if … Is dat een klimaatbewuste vraag? De wereld is pas geschapen en toch durven we ons dit soort vragen stellen … Is die schepping Endalaust (eindeloos)? Laten we hopen … 

Onze prille dansers gaan er in elk geval een mooie avond van maken die 24ste en 25ste mei in het Dommelhof Theater. De voorstellingen beginnen steeds om 20.15 u. en kaarten zijn te verkrijgen op imagotijl.be/tickets.