Programma Munten voor Muziek-festijn

WEERT – Koopzondag 26 mei vormt het decor van de muzikaalste koopzondag in de binnenstad van Weert. Centrummanagement Weert presenteert de tweede editie van het Munten voor Muziek-festijn. Maar liefst 20 acts hebben zich aangemeld om de binnenstad muzikaal te verwarmen.

Het Munten voor Muziek-festijn biedt muzikale talenten hét podium om Weert op een ludieke manier kennis te laten maken met hun kunsten. Het winkelend publiek wordt zodoende vermaakt met diverse muzikale optredens. Zoals de naam al doet vermoeden draait het evenement om ‘munten voor muziek.’ Deelnemende muzikanten mogen hun muziekkoffer open zetten of een pet neerleggen. Muzikale acts verspreiden zich over de Weerter binnenstad en worden bij succes door het publiek beloond met munten! Bezoekers worden dus opgeroepen vooral extra kleingeld mee te nemen om hun waardering voor de acts uit de kunnen spreken. De tweede editie kan rekenen op veel aanmeldingen. Maar liefst 20 verschillende acts nemen deel aan het festijn, verspreid over het centrum spelend tussen 13.00 en 17.00 uur. Het volledige programma met locaties is te vinden op www.muntenvoormuziek.nl.

Akoestisch
Centraal staat de akoestische uitvoering van muziek, met begeleiding op gitaar of piano. Zo spelen Anne-Brechtje, Mayra en Loes op verschillende plekken in de Langstraat, Eva en Juliëtte als duo in de Muntpassage en Sophie in de Van Berlostraat. Jongere talenten Ryan, Thijn en Romy, allen niet ouder dan 10 jaar, wisselen hun muzikale optredens op saxofoon en blokfluit af in de Beekstraat. In de Muntpromenade speelt van tot 14:00 uur strijkersduo Anke & Sharon, waarna het driestemmige JEM het vervolg van de middag invult.

Bandjes
Bands met diverse muziekstijlen hebben zich aangemeld. Op het pleintje van De Oude Schut speelt Trio Going Places, een folkbandje met viool, accordeon en cello. Nabij in de Maasstraat klinken het akoestische gitaarbandje RAL en de uniek Nederlandstalige hardrockband VanDale. Vooraan in de Langstraat zingen moeder en dochter Mieke en Petra. In de Hoogstraat speelt het akoestische bandje WMA, met een gitaar, cajon en keyboard in de gelederen. Op de Nieuwe Markt klinkt de uit Helden afkomstige symfonische popband B.A.N.. 

Ook grotere gezelschappen geven acte de présence. Zo speelt in de Beekstraat Joekskapel Um Te Bäöke en galmt over de Markt tot 15:00 uur het muzikale ‘geweld’ van Sambaband As Arraias, gevolgd door Harmonie St. Joseph Weert-Zuid.

Unieke instrumenten
Speciaal zijn ook de minder bekende instrumenten tijdens het Munten voor Muziek-festijn. In de Stationsstraat klinken de bijzondere klanken van de didgeridoo, gespeeld door Jaya, en in de Meikoel speelt artiest Yeapsystar op een theremin, een elektronisch muziekinstrument met antennes.

Deelnemers aan het Munten voor Muziek-festijn worden beoordeeld door een professionele jury. Acts worden beoordeeld op originaliteit, straatwaardigheid en natuurlijk muzikaliteit. Voor de ‘toppers’ zijn er motiverende prijzen beschikbaar.

Laatste zondag van de maand
Elke laatste zondag van de maand is het koopzondag in Weert, waarbij winkeliers de deuren openen van 13:00 tot 17:00 uur. Tijdens de koopzondag kunnen bezoekers gratis parkeren in de stad, met uitzondering van parkeerlocaties met een slagboom. De thema’s van de komende koopzondagen zijn te vinden op de website van Centrummanagement, www.cmweert.nl.