Impressie van Dodenherdenking Budel-Dorplein

BUDEL-DORPLEIN – Het is 4 mei. De klok luidt om kwart voor acht. Ik haast me naar de erebegraafplaats achter de kerk. Er waait een gure noordwesten wind. Gelukkig is het droog, geen hagelbui meer. Iedereen is al aanwezig. De burgemeester en een wethouder met hun echtgenotes. De oud-strijders in tenue, de harmonie, de fotografen, familie van de slachtoffers en veel belangstellenden. Gelukkig leeft de herdenking nog onder de bevolking. Heel hoog vliegt een straaljager over. De vogeltjes fluiten vrolijk in de struiken. Zij weten niet beter. De burgemeester houdt een speech over kiezen in vrijheid. Ik denk intussen aan de jonge mannen die hier begraven liggen. Theo Stevens 21 jaar, Antoon van der Putten 24 jaar, Leo Looymans 19 jaar, Martin Looymans 26  jaar, Kees Kappers 28 jaar, Jan Zandvliet 26 jaar. Enthousiaste jonge mannen in de bloei van hun leven. Ze zaten in het verzet. Ze wisten dat het juist was wat ze deden. Ik denk eraan hoe ze door de  Duitsers, leeftijdgenoten of nog jonger, werden opgepakt. Er was verraad in het spel. ‘s Morgens Theo Stevens, Antoon van der Putten, Kees Kappers en Jan Zandvliet in het botenhuis achter villa Korenveld. ’s Avonds Leo en Martin Looymans gepakt in het riet bij het Ringselven. Ze werden meegenomen naar de plaats waar de trein ontspoord was. Het ergste drama wat zich ooit in Dorplein heeft afgespeeld.

Ook over deze vreselijke gebeurtenis wordt verteld door de cicerones van Dorplein. Op afspraak leiden we groepen rond door het historische dorp. En elke laatste zondag van de maand hebben we een rondleiding met vrije inloop. Deze maand is dit op 26 mei. Om 10.00 uur en 14.00 uur staan de gidsen klaar bij  de Schakel, St. Barbaraweg 1, Dorplein. De wandeling duurt 2 uur en gaat over goed begaanbare wegen. Weer of geen weer, de rondleiding gaat altijd door. Het kost €2 per persoon, kinderen tot 12 jaar zijn gratis. Steeds meer verenigingen, buurten en families weten ons te vinden voor een paar uur rondleiding door ons unieke dorp. Wil je dit ook eens dan kun je het beste contact opnemen met onze coördinator Wim Cremers, St.Servaasstraat 30, Budel-Dorplein. Tel: 0031 495-492598 / 0031 622961675.